Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu Volikogu nimetas aukodanikud (2024-01-26 06:28:55)


Tartu aukodaniku tiitli said Anne Daniel-Karlsen, Mati Karmin ja Enn Lust. Teenetemärgi Tartu Täht pälvisid Ivar Dembovski, Rait Labotkin ja Rufina Noor.

 

Lastearst ja psühhiaater Anne Daniel-Karlsen on oma elu pühendanud lähisuhtevägivalla haavade ravimisele. Ta on Maarja kooli rajaja, samuti on ta töötanud psüühiliste häiretega lastega Herbert Masingu kooli juures Pepleri ravikodus ja praegu Tähtvere avatud naistekeskuses. Lisaks igapäevasele nõustamistööle on Anne Daniel-Karlsen tegelenud miljööteraapiliste ravikodude võrgustiku loomisega Eestis.

 

Skulptor Mati Karmini loominguga puutuvad kõik Tartu linnaruumis kokku - suudlevate tudengite purskkaev Raekoja platsil, Jaan Tõnissoni skulptuur Gildi tänaval, meeleolukas siga Roosi turuhoone ees, Hugo Treffneri monument Ülejõe pargis, Juri Lotmani mälestusmärk Tartu ülikooli raamatukogu ees ja mitmed teised teosed. Väljapaistev on olnud ka Mati Karmini töö kõrgema kunstikooli Pallas skulptuuriosakonna juhataja, õppejõu ja professorina.

 

Füüsikalise keemia professor akadeemik Enn Lust on juhtinud Tartu ülikooli keemia instituuti alates 2008. aastast. Tema juhendamisel on kaitstud kümneid doktori- ja magistritöid ning ta on avaldanud üle 350 teaduspublikatsiooni. Enn Lusti südameasjaks on olnud teaduse populariseerimine, teadustulemuste rakendamine uutes tehnoloogiates ning nende elluviimine.

 

Ettevõtja Ivar Dembovski on koos meeskonnaga üles ehitanud puidutöötlemise sektori ühe lipulaeva ASi RAIT (RAITWOOD), mis väärindab nii Eesti metsast tulevat kui ka imporditavat puitu. See tegevus on aidanud suurendada Eesti eksporditulu ja loonud palju töökohti. Kauaaegse Tartu Toome Rotary klubi liikmena on Ivar Dembovski seisnud selle eest, et Ukraina põgenikud saaksid Tartus vajalikku abi ja psühholoogilist tuge.

 

Arstiteadlane Rait Labotkin on kauaaegne Tartu ülikooli kliinikumi onkokirurg, kes on väga paljudele rasketele haigetele võitnud eluaastaid juurde. Ta on paljude teaduspublikatsioonide ning erialaraamatute autor. Rait Labotkin on ligi 50 aastat olnud ka Junghans mehaaniliste vedrukellade kollektsionäär, kelle esinduslikku kogu on esitletud Tartu linnamuuseumis.

 

Rufina Noor on Vanemuise teatris töötanud üle 50 aasta. Aastatel 1969–92 oli ta Vanemuise balletisolist, alates 1991. aastast repetiitor ja lavastaja assistent ning 1994. aastast Vanemuise tantsu- ja balletikooli pedagoog. Rufina Noore elu on olnud pühendatud Vanemuise teatri ja balleti pärandi hoidmisele.

 

Tartu linna aukodaniku nimetus on auavaldus Tartu linnale elutööna osutatud väljapaistvate teenete eest. Tartu Täht antakse Tartu linnale osutatud eriliste teenete eest. Aumärgid antakse üle 22. veebruaril Eesti Vabariigi 106. aastapäevale pühendatud kontsertaktusel Eesti Rahva Muuseumis.

 

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.