Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
MAAELUVÕRGUSTIK: Võrgukiri nr 2 (541) (2024-01-25 06:32:31)


Päikesetõus Värskas. Foto: Margus Karro


Loomakasvatusest saadav roheenergia ootab kasutamist

Põllumajandussektoris on keskkonnavaldkonna ja rohelise energia projektid jõudsalt hoogu saamas. Selle üheks tõestuseks on kerkivad biogaasijaamad üle-Eesti. Eelmisel suvel lisandus loetellu Ebaverre rajatud biometaanijaam. Põllumajandussektoris on keskkonnavaldkonna ja rohelise energia projektid jõudsalt hoogu saamas. Selle üheks tõestuseks on kerkivad biogaasijaamad üle-Eesti. Eelmisel suvel lisandus loetellu Ebaverre rajatud biometaanijaam. 

Eestis on rajatud kaheksa biometaaniijaama, millest kuus töötavad põllumajandusliku toormel. Kõige uuem jaam käivitati möödunud suvel Ebaveres. Energiaettevõte Bioforce arendusjuht Karl Koort ütles Ebavere biogaasijaama rajamist kommenteerides, et 2020-ndaid aastaid võib loodetavasti tulevikus kutsuda ka biometaani tähelennu aastateks, sest sel kümnendil peaks uusi jaamu tekkima kõige rohkem.

 

Väärindades jäätmeid

„Täna on Eestis biogaasijaama ärimudel 1/3 ulatuses energia ja 2/3 ulatuses kliimaprojekt,“ tõdes Koort. „Hetkel ei ole Eestis biometaani rahalise väärtuse osas vahet, millest see on toodetud, kas toidujäätmetest või sealägast ning ei arvutata, mis on protsessist tekkinud kasvuhoonegaaside hulk. Näiteks Saksamaal arvutatakse kõik need väärtused välja ja iga MWh (megavatt-tund) biometaani kohta tekib eraldi kasvuhoonegaaside väärtus. Eestis plaanitakse ilmselt paari aasta jooksul sarnasele süsteemile liikuda, mis on oma olemuselt õiglasem ja eesmärgipärasem. Suur vahe on, millise toorme baasil biometaani toodetakse,“ selgitas ta.

Loe edasi

Kuula taskuhäälingut "Maaelu jutud"!

Maamajanduse teemalise taskuhäälingusarja seitsmeteistkümnes osa viib Hiiumaale tutvuma õunamahla tootmisega.

Triinu Schneideri käe all kasvab täna 3500 õunapuud. Suures osas on tegemist enam kui 40 aastat tagasi rajatud sohvoosiaegse õunaaiaga. Ta seisab selle eest, et omamaine lauaõun ja õunamahl meile kättesaadav oleks.

Kuula saadet

Saad kõige kiiremini teada uutest osadest ja tutvuda saate valmimise telgitagustega, kui jälgid meie Instagrami kontot>>

Tegemist on veebipõhise audiosaadete kanaliga, mille eesmärgiks on tuua esile maal elavaid ja maaeluga seotud inimesi, tutvustada maaelu mitmekülgsust ja avada sellega seotud uusi teemasid.

MAAELUVÕRGUSTIK: Kas tahad innustada oma kodukandi noori tegelema ettevõtlusega?

Telli maaeluvõrgustiku rändnäitus "Ettevõtlik maanoor"  oma kodukandi noortekeskusesse, kooli või kaubanduskeskusesse! 

Näituse eesmärgiks on esile tõsta ettevõtlikke maanoori läbi noorte osalusega projektide ja näidata, mida Eesti maaelu arengukava 2014-2020 (MAK) toetuste abil nii põllumajanduses kui ka maaelus tehtud on. Nende lugude kaudu on soov erinevaid ideid ja noori esile tõsta ning samal ajal innustada ka teisi noori.

Näitus koosneb 16 ilmastikukindlast A1 suuruses plakatist, kust leiab 15 värvika pildimaterjaliga noorte osalusega projekti ja näituse tutvustuse.

Rohkem infot

Ootame Maaelu pildipanka fotosid maaettevõtlusest!

ÜLESKUTSE: Ootame Facebooki "Maaelu pildipank" fotosid maaettevõtlusest! Kuidas inimesed ettevõtetes maal tööd teevad?

METK maaeluvõrgustik koostöös Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumiga (REM) kutsub üles jagama pilte maaettevõtlusest, et tuua esile meie maapiirkonda, kui mitmekülgset ja olulist ettevõtluskeskkonda.

 

Piltide jagamiseks liitu Facebooki grupiga >>Maaelu pildipank

Rohkem infot


Kogu Võrgukirja saab lugeda siit: 

https://www.maainfo.ee/index.php?article_id=10176&page=3265&action
=article&

 

Allikas: Maaelu Teadmuskeskus, Eesti Maaeluvõrgustik infokiri

 

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.