Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu uus linnakirjanik on Maarja Pärtna (2024-01-16 06:47:10)


Fotol: linnakirjanik Maarja Pärtna ja Tartu linnapea Urmas Klaas. Lilian Lukka foto
 


Eile, 15.01.2024. a.  keskpäeval kuulutati L. Koidula ja J. V. Jannseni mälestusväljakul 2024. aasta Tartu linnakirjanikuks Maarja Pärtna.

 

Linnakirjaniku stipendiumi andis üle Tartu linnapea Urmas Klaas. "Juba kaheksandat aastat järjest alustame Tartus uut aastat linnakirjaniku ametisse nimetamisega. See on suurepärane algus ka tänavusele Euroopa kultuuripealinna aastale, mis toob meie linna ja kogu Lõuna-Eestisse ligi tuhat erinevat kultuurisündmust," ütles linnapea.  "Tartu toetab oma loomeinimesi ning linnakirjaniku stipendium annab kirjanikule hea võimaluse pühenduda veelgi enam oma loomingulisele tegevusele."

 

"2024 on Tartus ja Lõuna-Eestis Euroopa kultuuripealinna aasta ning keskkonnahoid on üks Ellujäämise Kunstide programmi rõhuasetusi. Maarja Pärtna on autor, kelle loomingu keskmes on kliimakriis, loodushoid ja mitmeliigiline linn - ta tegeleb nüansitundlikult suurte oleviku- ja tulevikuküsimustega ning on juba kaasatud mitmesse kultuuripealinna ja Euroopa kirjanduslinnade projekti," kommenteeris komisjoni otsust esimees Berk Vaher.

 

Viie luulekogu autor ja mitmeid luuleauhindu pälvinud Maarja Pärtna ütles, et Euroopa kultuuripealinna aastal on tema jaoks oluline märksõna "koostöö". "Minu jaoks on ellujäämise kunstiks kirjandus, mis mõtestab ökoloogilist kriisi ja kujutab meie keerukat sotsiaalökoloogilist tegelikkust. Just seda osa kirjandusest, mis tegeleb looduse ja keskkonnaga, tahaksin linnakirjanikuna esile tõsta ja jõustada."

 

Kultuuripealinna aastal kavatseb vastne linnakirjanik kirjutada oma kuuendat luulekogu ja anda välja intervjuukogu. "Osalen ka paaris rahvusvahelises projektis ning mõned mu plaanid on seotud UNESCO kirjanduslinnade võrgustikuga - näiteks veebruaris sõidan Vilniusesse Eesti kirjanduse aasta avamisele, aasta lõpupoole tahaksin aga Tartu publikule tutvustada paari autorit teistest kirjanduslinnadest."

 

Linnakirjaniku stipendium on Tartu linna ja Tartu Kultuurkapitali koostöös välja antav stipendium kultuuriväärtusega ilukirjanduse või publitsistikaga tegelevale loomeinimesele, kes elavdab Tartu kirjanduselu ning aitab kujundada Tartu linna mainet rahvusvaheliselt tuntud kirjandussõbraliku linnana. Linnakirjaniku stipendium on üks Tartu tegevustest UNESCO rahvusvahelise kirjanduslinnana.

 

2024. aastal on stipendiumi suurus 17 400 eurot, mis makstakse välja igakuiste võrdsete osamaksetena.

 

Tartu senised linnakirjanikud on olnud Kristiina Ehin (2017), Mika Keränen (2018), Vahur Afanasjev (2019), Carolina Pihelgas (2020), Juhan Voolaid (2021), Paavo Matsin (2022) ja Mart Kivastik (2023).

 

VIDEO: Tartu linnakirjanik Maarja Pärtna https://youtu.be/w-cNS53eTMM

Video: Hendrik Kuusk

 

Allikas: Tartu LV pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.