Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu tähistab linna vabastamise aastapäeva (2024-01-12 06:43:00)


Tartu vabastamise aastapäev. Foto: Ove Maidla


Pühapäeval, 14. jaanuaril kell 10 tähistab Tartu linn Tartu vabastamise aastapäeva ja mälestab 105. aastat tagasi Tartu krediidikassa keldris hukatuid.

 

Tähtveres asuva Tartu vabastajate monumendi juures toimub mälestustseremoonia ja monumendile asetatakse pärjad. Vabadussõjas langenute ja krediidikassa keldris hukatute mälestuseks loeb mälestuspalve Tartu Ülikooli-Jaani koguduse õpetaja Naatan Haamer. Kõnedega esinevad Tartu linnapea Urmas Klaas ja Tartu Memento juhatuse liige Piret Tarto. Tartlased on üritusele oodatud.

 

"Tartu vabastamise aastapäev tuletab meile meelde vabaduse hinda, vabaduse tähendust," ütles Tartu linnapea Urmas Klaas. "Me peame oma riigi vabaduse hinda au sees hoidma ning mälestama sõjasangareid ja -ohvreid - võideldi ju meie tänase Eesti Vabariigi eest. Teeme kõik, et need sõjakoledused ei korduks ja et meil jätkuks südikust seista nii enda kui ka teiste riikide vabaduspüüete eest."

 

Mälestusküünlad asetatakse ka Kompanii 5 keldri mälestustahvlite juurde.

 

13.–14. jaanuaril 1919. aastal võitis Eesti rahvavägi eesotsas soomusrongide ja Julius Kuperjanovi partisanidega Vabadussõjas Punaarmeed ja vabastas Tartu linna. Tartu krediidikassa keldris (Kompanii tn 5) hukkasid enamlased 19 inimest. Tartu vabastamisel oli keskne roll Julius Kuperjanovi partisanidel ning soomusrongidel Anton Irve ja Karl Partsi juhtimisel. Tartu linna all vallutas soomusrong nr. 1 dessant Jänese raudteesilla, mis avas tee linna. Tartu linn võideti tagasi 14. jaanuaril.

 

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.