Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Turusild Tartus ja selle ümbrus said uue valgustuse  (2023-12-23 11:17:20)


Valgustus Turusillal. Foto autor: Olja Fomina


Turusilla valgustamiseks paigaldati silla käsipuudesse LED-valgustid ja silla samba valgustamiseks paigaldati uued prožektorid. Uued valgustid paigaldati ka lähiümbruse kergliiklus- ja kõnniteedele.

 

Valgustite vahetus on osa rahvusvahelisest projektist ENLIGHTENme, mille raames uuritakse valgustuse mõju inimeste tervisele ja heaolule. Projekti fookuses on vanemaealised inimesed. Valguslahenduse väljatöötamisel arvestati projekti töötubades vanemaealistelt tartlastelt kogutud infoga. 

 

Uue valgustuse disainer Argun Paragamyani selgitusel on Turusillal valgustus lahendatud microLED moodulitega käsipuus. „Selline lahendus tagab nii jalakäijatele kui ka jalgratturitele piisava ja ühtlase valguse. Samas on LED-tuled dünaamilised ja võimaldavad muuta nii valgustustihedust kui ka valgustemperatuuri. Silla samba valgustamiseks on paigaldatud uued RGBW prožektorid, mis võimaldavad samba arhitektuuri esile tuua ja seda maamärgina kuvada,“ selgitas disainer. 

 

Lisaks Turusillale vahetati valgustid Soola tänava otsas, kergliiklusteedel Turusillast Pika tänavani ja Pika tänavaga paralleelselt kulgevale kõnniteele kuni spordiplatsini. Kanali ääres rannaalal on samuti kolm uut kolme peaga valgustit, mis toetavad kanali ääres toimuvaid tegevusi.  

 

Tartu abilinnapea Raimond Tamme sõnul on Tartu linn varem valgustite vahetamisel rõhunud eelkõige energiatõhususele. „Nüüd tahame astuda sammu edasi ja uurida, kuidas inimesed ennast erinevate valguslahendustega tunnevad. Käimasoleva projekti tulemusena soovime saada häid praktilisi teadmisi, kuidas arvestada linnavalgustuse planeerimisel ja rekonstrueerimisel senisest rohkem ka mõjudega inimeste tervisele.“

 

Kõigil uutel valgustitel on võimalik reguleerida valgustihedust ja valgustemperatuuri. Näiteks saab valgustust programmeerida selliselt, et see sobituks paremini asukoha atmosfääriga, samuti saab erinevaid stsenaariume seadistada vastavalt aastaaegadele.  

 

Aasta jooksul katsetatakse uute valgustitega erinevaid valguslahendusi. Plaanis on korraldada ka töötubasid ja küsida möödujatelt, mida nad erinevatest valgusseadistustest ENLIGHTENme projekti piirkonnas arvavad. Tartu linn julgustab tartlasi jagama tagasisidet uuendatud valgustuse osas. 

 

Valgustite vahetus on kaasrahastatud Euroopa Komisjoni programmist Horizon 2020. Projekt viiakse ellu toetuse lepingu nr 945238 järgi. 

 

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.