Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Loodusretkejuhid sooritasid Põhja-Kõrvemaal lõpueksami (2007-06-30 06:52:41)

 

Tänavu lõpetas Luua Metsanduskoolis loodusretkejuhtide eriala esimene lend, kelle lõpueksam toimus 15.-16. juunil Põhja-Kõrvemaal.

 

Luua Metsanduskool on hetkel Eestis ainukene õppeasutus, kus saab õppida loodusretkejuhi eriala. Varem sai seda ametit studeerida välismaal. Eriala õppeperiood on 1 aasta ja 6 kuud ning see toimub sessiooniõppena. Esimesel aastal, kui Luual tekkis loodusretkejuhiks õppimise võimalus, kandideeris viieteistkümnele õppekohale 90 õpilast. Olude sunnil võeti siiski vastu 25. Erialale võetakse vastu nii keskkooli lõpetanud asjaarmastajaid kui ka tegevpraktikuid. Sisseastumiseks läheb vaja keskkooli lõputunnistust ning tuleb kirjutada essee ja sooritada meisterlikkuse katse. Retkejuhi ülesandeks on märgata looduses huvitavat ja luua emotsioon, samuti peab juht tagama matkarajal turvalisuse.

Laager ja matk
Loodusretkejuhtide praktiline eksam kestab kaks päeva. Sel aastal toimus see Aegviidu lähedal Põhja-Kõrvemaal, kus veel paarkümmend aastat tagasi asus Nõukogude Liidu sõjaväe tankipolügoon. Avamisel heisati Luua kooli loodusretkejuhtide esimese lennu lipp ja seejärel  luges laagri komandant Peeter Land matkalistele sõnad peale. Põhiliselt selgitati lahti ohutusküsimused. Metsanduskooli meeskonnal oli kaasas ka pool tonni vett juhusliku põlengu likvideerimiseks, kuid Venemäe telkimisplats on iseenesest strateegiliselt heas kohas, nimelt järvede vahel. Seega peaks tulekahju korral kustutamise jaoks vee muretsemine olema suhteliselt lihtne. Lõpetajad olid jaotatud meeskondadeks: toitlustusega tegelev grupp, ööbimise ja telkimise eest vastutav grupp ning tehniliste probleemidega tegelev meeskond. Matkakorraldajatel oli kaasas ka “tähelepanuärataja” ehk kollane mänguvares, millega grupijuht endast ja retke edasisest liikumissuunast märku andis.

Mõned ekstreemsused
Klientideks olid neli türklast, üks Soome kodanik ning eksamikomisjon. Väliskülalistel oli kaasas ka tugiisik, kuna välismaalastel on teatavad erivajadused. Näiteks ei söö türklased sealiha ja takistuseks võivad tulla muudki kultuurilised erinevused. Türgi seltskond oli Luua kooliga tegelikult seotud hoopis ühe teise programmi raames, mille nimi on Adult Education Network in area of Reval Tourism. Türgi rahvusest neiu rääkis, et tema on Eestis esimest korda, ja leidis, et siin on väga ilus loodus. “Palju on rohelust ja ilu,” sõnas ta. Suurimaks üllatuseks oli tema arvates tasane pinnareljeef, sest nende kodumaal on palju mägesid.  Esimesel päeval liiguti mööda Jussi matkarada ning päevane kilometraaž oli umbes 12. Teisel päeval matkati mööda Uuejärve looduse õpperada, mille pikkus on ligikaudu 8 km. Mõlemal päeval einestati matkarajal.

Allikas: ajaleht Vooremaa.ee 30.06.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.