Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Hädaolukorra määruste pikendamine kaitseb Eesti tarbijat gaasi hinnatõusu eest (2023-12-20 06:33:18)


Eilsel kohtumisel Brüsselis otsustasid Euroopa Liidu liikmesriikide energiaministrid, nende hulgas kliimaminister Kristen Michal, pikendada hädaolukorra määruste kehtivust. Eesti tarbijaid aitab see kaitsta gaasi hinnatõusu eest.

ELi energiaministrid leppisid kokku, et aasta tagasi vastu võetud määrusega seatud gaasi hinnalae – 180 eurot/MWh – kestust pikendatakse 2024. aasta lõpuni, nagu ka gaasi ühisostu platvormi kasutamist. Taastuvenergia loamenetluste kiirendamise määruse kehtivust pikendati 2025. aasta keskpaigani.

„Täna jõuti kokkuleppele kolme hädaolukorra määruse kehtivuse pikendamises. Need meetmed võeti vastu 2022. detsembris eesmärgiga suurendada solidaarsust liikmesriikide vahel gaasiturul, kiirendada kohapeal toodetud taastuvenergia kasutuselevõttu ja kaitsta ELi kodanikke ülemäära kõrgete energiahindade eest,“ lausus kliimaminister Kristen Michal.

 

Michal lisas, et gaasi küsimuste vaates on määruste eesmärk vähendada gaasihindade volatiilsust ja pikendada gaasihinna ülemlae mehhanismi kehtivust.

 

„Eesti gaasihinnad sõltuvad suurel määral gaasihindadest Kesk-Euroopas. Seega on täna saavutatud kokkulepe oluline, et tagada gaasivarustus- ja hinnakindlus. Kokkulepe suurendab ka meie regiooni varustuskindlust talvel,“ sõnas kliimaminister. „Tänane kokkulepe on tugev signaal, et Euroopa on valmis kaitsma oma turgusid ja oma tarbijaid. Kuigi energiaturud on teatud määral stabiliseerunud, on näha, et keerulised olud kestavad gaasiturgudel tõenäoliselt veel vähemalt aasta ja selleks vajame jätkuvat valmisolekut.“

 

Kristen Michali sõnul on Eesti jaoks samuti oluline taastuvenergia tehnoloogiate loamenetluste kiirendamise määrus, mille kehtivust pikendati 2025. aasta 1. juulini.

 

„Enamik liikmesriike oli ühel meelel, et taastuvenergia kiirem kasutuselevõtt on äärmiselt tähtis elektrienergia varustuskindluse tagamiseks,“ sõnas ta. „Näiteks võimaldab määrus ülekaaluka avaliku huviga taastuvenergiaprojektide puhul lihtsustatud hindamist planeerimis- ja loamenetluses, millega saavutame kiiremini sõltumatuse imporditud energiast.“

 

Määrus võimaldab lihtsamat ja lühemat loamenetlust oma tarbeks paigaldatud päikeseenergia seadmete, kuni 50 MW soojuspumpade ja võrguga liitumise puhul, kui taastuvenergia rajatise ümberehitamine ei suurenda selle koguvõimsust rohkem kui 15% võrra.

 

Allikas: Kliimaministeeriumi teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.