Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Metsaannid on peagi noppimiseks valmis (2007-06-29 10:21:20)

 

Lisaks kukeseentele, mille hooaeg alles tuure kogumas, võib turulettidelt peatselt leida mitmeid kodumaiseid metsamarju, alustades maasikatest ja lõpetades murakatega, millele tänavu ennustatakse väga head saaki.

 

Eesti Maaülikooli metsandus- ja maaehitusinstituudi vanemteadur Taimi Paal, kes kolm kuud oma üliõpilastega Tartumaal Järvseljal veetis, sõnas, et marju leidub metsa all piisavalt. Paali hinnangul võib Järvseljal nähtu põhjal teha järeldusi kogu Eestimaa kohta. «Seal on suhteliselt külm ja olud on karmid, nii et kui seal juba marju on, leidub neid kindlasti ka mujal,» lausus ta.

 

Vanemteaduri sõnul võib tänavu üle pika aja taas loota head muraka-aastat. «Ka jõhvikas paistab ilus ning metsmaasikaid on palju,» lausus Paal. «Vaarikat on samuti palju, kui tuleb vihma, siis paisuvad need ilusasti suureks,» lisas teadur.

 

Mustikaid vähem

Veidi kehvem pidavat lugu olema mustikatega. «Neid võib oodata keskmiselt või isegi natuke alla selle,» sõnas Taimi Paal. Küll aga pidavat esimesed mustikad juba valmis olema.

«Tavaliselt langeb Eestis mustika valmimisaeg kusagil 7.-8. juuli kanti, tänavu nägin neid juba 20. juunil,» imestas Paal, kes marjade uurimisega tegelenud juba üle kolmekümne aasta. «Kui metsa all aga niisama ringi käia, tundub, nagu oleks juba juuli keskpaik,» ütles Paal.

 

Seeneteadlane Erast Parmasto jääb esialgu seenesaagi ennustamisega pisut vaoshoitumaks. «Pole ise lähiajal metsas käinud, eks kukeseeni ole ikka tulnud, aga neid on vähe,» sõnas ta. Parmasto sõnul on praegu müügilolevad kukeseened pisikeselt ära korjatud ja väga ilusad nad pole. «Üldiselt on ilmad aga niisugused, et seeni peaks tulema küll, on olnud soe ja vihmane samuti,» hindas seenevana olukorda.

 

Seened Lõuna-Eestist

Tallinnas Nõmme turul oli kukeseenemüüjaid eile mitu. Helgi Ernesaks, kes teiste hulgas seeni müüs, sõnas, et hooaeg on alles algamas ja praegu veel suurt saaki ei ole. Inimesed pidavat aga seeni juba ostma. «Päevas läheb müügiks ikka 4-5 kastitäit,» ütles Ernesaks. Kilo kukeseente hinnaks oli Nõmme turul 250 krooni.

 

Praegu müügil olevad seened on Ernesaksa sõnul korjatud kõik Lõuna-Eestist. «Põhiliselt sealt Võru, Värska ja Põlva kandist,» lisas ta.

 

Küsimusele, kas seenemüüja ise kodumaist maiust juba proovinud on, vastas Ernesaks, et muidugi on, ja lisas, et kuigi seente sort on üks ja sama, on maitsed neil väga erinevad. «Väga palju oleneb pinnasest, kus seen kasvab,» sõnas ta.

 

Allikas: www.postimees.ee 29.06.2007


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.