Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maa- ja ruumiameti loomine sai hoo sisse (2023-12-15 11:04:52)


Täna arutasid regionaalminister Madis Kallas ja kliimaminister Kristen Michal Maa- ja Ruumiameti (MaRu) kontseptsiooni viimast versiooni tulevaste töötajate, huvirühmade ja partneritega. Möödunud nädalal sai ameti moodustamise ettepanek ja visioon sisulise heakskiidu ka Vabariigi Valitsuselt, mis on alus edasisteks ettevalmistusteks MaRu loomisel.

Maa- ja Ruumiameti tulevastele töötajatele, koostööpartneritele, huvirühmadele ja teistele asjaosalistele tutvustati täna loodava ameti visiooni viimast, mitu kooskõlastusringi läbinud versiooni. Selle järgi saab ametist maa- ja ruumivaldkonna kompetentsi ning andmete keskpunkt. MaRu pakub tulevikus paremat teenuste sidusust, aitab teha läbimõeldud ruumiotsuseid ning seeläbi luua inimestele kvaliteetse elukeskkonna nii linnas kui maal.

Regionaalminister Madis Kallase sõnul aitab MaRu terviklik lähenemine toetada läbimõeldud ja säästlikku maa- ja ruumikasutust. „Praegu on kompetents väga ebaühtlaselt jaotunud ja eriti teravalt on seda tunda omavalitsustes, kes jäävad sageli planeeringute, ruumiloome, ehituse ja maa küsimustega omapäi. MaRu saab olema siin eksperdiks, kes nõustab ja toetab omavalitsusi, riigiasutusi, aga ka ettevõtteid ja inimesi,“ ütles Kallas.


Kliimaminister Kristen Michali sõnul on MaRu vajalik kvaliteetse ruumi loomiseks. „Riigina investeerime aastas rohkem kui miljardi ehitatud keskkonda, olgu selleks linnad, maapiirkonnad või ühenduste arendus. Läbimõeldud ja asjatundlikumalt kujundatud ruum muudab inimeste elu mugavamaks, kvaliteetsemaks. Koostöösoov, et maa- ja ruumiloome kompetents saaks kokku digivõimekusega, on sündinud valdkonnast endast. MaRu tekke eesmärk ongi parem elukvaliteet paremas keskkonnas,“ lausus kliimaminister Michal.

Möödunud neljapäeval tutvustasid regionaalminister ja kliimaminister MaRu moodustamise põhimõtteid ja eesmärke valitsuse kabinetinõupidamisel, mille järel otsustas valitsus ameti loomise heaks kiita. Sellega sai hoo sisse edasine ettevalmistus: valmib teenuste kaardistus ja ameti võimalik struktuur ning veebruariks ameti loomisega seotud seaduseelnõu. Kui valitsus on selle heaks kiitnud, jõuab eelnõu eeldatavasti järgmise aasta esimeses pooles Riigikokku menetlemiseks. 

MaRu hakkab tööle hiljemalt 1. jaanuarist 2025. Ametisse koondub üle 400 ametikoha erinevatest ministeeriumidest, Maa-ametist ning Põllumajandus- ja Toiduametist.

Muudatus on kavandatud Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi eestvedamisel, koostöös Kliima-, Kultuuri- ja Rahandusministeeriumi ning Maa-ameti, Põllumajandus- ja Toiduametiga. MaRu kontseptsioon on välja töötatud tihedas koostöös huvirühmade ja partneritega, kellega on korraldatud arutelusid ning viidud läbi kirjalikud konsultatsiooniringid.

MaRu loomine põhineb valitsuse tegevusprogrammis toodud ülesandele ning strateegias „Eesti 2035" seatud eesmärkidele.Täiendav lisainfo ja kontseptsioon on kättesaadav siin: https://www.agri.ee/maa-ja-ruumiameti-loomine   

 

Allikas: Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi 15.12.2023 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.