Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu tunnustas haridusasutusi keskkonnahoidliku õppetöö eest (2023-12-14 06:15:35)


Foto: Tähtvere lasteaed


Tartu linn küsis tagasisidet jäätmetekke vähendamise headest praktikatest Tartu linna lasteaedadelt ja koolidelt ning tunnustas eeskujulikke ettevõtmisi.

Haridusasutuste poolt linnale antud tagasiside näitab, et eriti aktiivselt tegeletakse jäätmetekke vähendamist toetavate tegevustega ning ringmajanduse põhimõtted jõuavad lasteni ja laste kaudu ka kodudesse. Oluline on koos ringmajandusele kaasa aidata ning  anda lastele teavet ja oskusi, kuidas nad saavad ise jäätmetekke vähendamisele kaasa aidata.

 

Lähtuvalt koolide ja lasteaedade tegevustest jagab Tartu linn tublimatele ka autasusid. Parimaks keskkonnateadliku hariduse andjaks tunnistati Tartu Lasteaed Pääsupesa poolt juurutatud hea praktika “Võlumaailmas sünnib imesid”. Näiteks kadripäeva kingituseks taaskasutati lasteaias tühja supipurki, mis kaeti siidipaberi jääkidega. Koos lastega vaadati õppematerjali "Plekkpurgi teekond" ja multikat "Juss uurib pakendiautomaati" ning arutleti antud teemal. Mõmmikute rühma jõulukuusk valmis munarestidest ja kaunistamiseks kasutati juba varasematel aastatel laste poolt meisterdatud kuuseehteid. Lisaks tunnustas linn veel kuute haridusasutust.

 

Tartu Lasteaias Kelluke õppisid lapsed jäätmete sorteerimist. Eriti uhked ollakse Kellukeses Maikellukese rühma 3-aastaste üle, kes kasutasid jäätmete sorteerimisega tutvumiseks digivahendit Quobo Tigu, kes võttis jäätmed omale selga ja aitas lastel prügi õigesse konteinerisse viia.

 

Tartu Lasteaed Pokus on sellel õppeaastal võetud eesmärgiks vähendada oma keskkonna jalajälge. Prügi sorteerimise nippe on jagatud kõigile Poku lastele, töötajatele ja lapsevanematele. Õueala paviljoni valmis aga euroalustest kuusega jõulumaa, mida kaunistavad taaskasutatud materjalidest jõuluehteid.

 

Tartu Lasteaed Tähtvere rühmad tegid pakenditest erinevat kunsti. Naksitrallide rühma lapsed võtsid osa ajakirja Pere ja Kodu ning Eesti Ringmajandusettevõtete Liidu poolt korraldatavas kampaanias „Roheline kuusk". Koostöös laste, lastevanemate ning õpetajatega koguti kokku erinevaid taaskasutatavaid materjale ja meisterdati uhke kuusk koos ehetega.

 

Tartu Rahvusvaheline Kool ja lasteaed korraldas mänguasjade vahetuslaada, kuhu vanemad ja lapsed said tuua kasutuseta jäänud korralikke mänguasju, et need endale uue omaniku leiaksid. Jõulude eelsel ajal on Tartu Rahvusvahelise Lasteaia eelkooli rühm kogunud vanu ajalehti, et endale rühma nendest jõulukuusk teha.

 

Tartu Descartes´i Koolis puhastati koolimaja ümbrus jäätmetest ning sorteeriti leiud (olmeprügi, biojäätmed, klaas, plastik jms). Toimusid „prügitunnid“ algklassidele, kus õpilased tutvusid õppefilmide toel prügi taaskasutamise võimalustega, arutlesid prügi tootmise vähendamise võimaluste üle ja uurisid, mis klassiruumis võiks olla taaskasutatud.  Samuti osaleti loodusmaja õppeprogrammis „Vähem prügi“.

 

Ka Tartu Herbert Masingu Kooli  õppeaasta tegevused on olnud keskkonna teadlikkusega seotud. Koolis on Rohelise Kooli meeskond, kelle eestvedamisel on osaletud  permakultuuride loengul ja vaadanud filmi lapstööjõu ja inimkaubanduse kohta maailma suurimate firmade tooteahelas.

 

Haridusasutuste häid praktikaid kogusid ja hindasid Jaanus Tamm, linnamajanduse osakonna ringmajanduse projektijuht ja Ülle Prommik ning sotsiaal- ja tervishoiuosakonna tervisespetsialist.

 

Tartu linn on võtnud eesmärgiks saavutada kliimaneutraalsus hiljemalt 2050 aastaks. Säästlik ressursi- ja energiakasutus on ühed peamised tähised sellel teekonnal. Arukat materjalikasutust tutvustatakse juba alates lasteaiast ja koolist, kus pööratakse suurt tähelepanu taaskasutusele läbi isetegemise.

 

 

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.