Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti Merendusklaster MTÜ koondab Eesti merenduses tegutsejad ühtseks meeskonnaks (2023-12-13 13:15:15)


Foto: Eesti Merendusklaster MTÜ asutajaliikmed


Täna, 13. detsembril 2023 asutati merendussektori eestvedamisel ja Kliimaministeeriumi toetusel kõiki meremajanduse sektoreid hõlmav Eesti Merendusklaster MTÜ. Organisatsiooni eesmärk on tõsta valdkonna ettevõtete rahvusvahelist konkurentsivõimet ning pakkuda turundustuge, samuti edendada innovatsiooni ning teadus- ja arendustegevust merendussektoris. 

Kliimaministeeriumi merenduse ja veekeskkonna asekantsleri Kaupo Lääneranna sõnul on klastri loomine olnud pikemalt arutamisel ja planeerimisel, kuna kõiki meremajanduse sektoreid ühendav organisatsioon seni Eestis puudus. Lisaks on merendusklastri loomine olulise prioriteedina toodud kehtivas meremajanduse strateegias ning valdkonna konkurentsivõimet käsitletavates analüüsides.

„Eesti merendussektor, kuhu kuulub 1700 ettevõtet, moodustab ligi 5% SKP-st. Kasvu on oodata mere ja rannikuga seotud majandustegevuste ehk sinimajanduse uutes valdkondades, samuti rohereformi potentsiaali ärakasutamisest,“ sõnas Läänerand. „Merendusklastril on oluline roll kliima- ja majanduspoliitikate elluviimisel merendussektoris. Kogemus on näidanud, et ainult ühiselt tegutsedes püsime konkurentsis ja oleme võimelised globaalselt turult suuremat osa haarama,“ rõhutas Läänerand.

„Merendusklaster on ühendus, kuhu kuuluvad nende valdkondade esindajad, mille tegevus sõltub Eesti merendusest ja selle arengust,“ lausus merendusklastri juhatuse liige Riina Palu. „Rohereform, uued tehnoloogiad ja üldine majandustegevuse laienemine maalt merele pakub uusi võimalusi, mida tuleb osata ära kasutada.“
 

Klastriga oodatakse liituma tegijaid kõikidest meremajandusega seotud valdkondadest ehk lisaks laevandusele, meretööstusele ja sadamatele ka rannikuturismi-, laevaehituse, laevaremondi-, merelogistika-, meretehnoloogia, valdkonna IT, vesiviljeluse, avamere energeetika, merehariduse ja -teaduse ning teistest merenduse alamvaldkondade organisatsioonidest. Oodatud on kõik osapooled alates kõige väiksematest kuni keskmiste ja suurteni välja.

Klastrit hakkab vedama Eesti Merendusklaster MTÜ juhatus, kuhu kuuluvad merenduse erinevate alamvaldkondade esindajad. Klastrisse on kavas kaasata võimalikult lai ring valdkonna ettevõtete esindajaid ning eksperte. Osalevate ettevõtete koostöös määratletakse klastri fookusvaldkonnad, mille arendamiseks on plaanis luua juhatuse tööd toetavad initsiatiivgrupid.
 

Klastri üldkoosolek on planeeritud 14. veebruariks 2024. Kõigil merendussektori osapooltel on võimalus liituda Eesti Merendusklaster MTÜga ja osaleda juba veebruarikuisel üldkoosolekul, saates jaanuari jooksul liitumisavalduse MTÜ meilile eesti.merendusklaster@gmail.com.

 

 

Allikas: Kliimaministeeriumi 13. detsember 2023 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.