Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Homsel mullapäeval kuulutatakse välja aasta muld (2023-12-04 07:55:13)


Muld. Foto: Enn Leedu


Homme, 5. detsembril Eesti Maaülikoolis toimuval mullapäeval „Mullal on hääl“ räägitakse muldade seisundist, muldade kaitsmise poliitikast ning kuulutatakse välja 2024. aasta muld.

Muld on sageli nähtamatu ja justkui hääletu, mille olulisust nii inimkonna kui ka teiste liikide hea käekäigu tagamisel alati ei teadvustata. Meie vastutus on anda mullale ühiskonnas valjem hääl, et elu alus ei ununeks ja tema kasutus  oleks kestlik. Eesti Maaülikooli mullateaduse professor Alar Astover selgitas, et muldade seisundist sõltub, kas suudame kasvatada piisavalt toitu ja tagada elurikkust. Teisalt peitub muldades suur süsinikusidumise potentsiaal, mis võib pakkuda leevendust kiimasoojenemisele.

„Et arutleda, kuidas teadmised ja ühiskondlikud kokkulepped mõjutavad maakasutust ja põllumajandust, valisime seekordse mullapäeva teemaks mullapoliitika. Teema on päevakajaline, sest hetkel oodatakse liikmesriikide ja sidusrühmade arvamusi Euroopa Liidu mulladirektiivi eelnõu kohta,“ ütles Astover. Ta lisas, et Eesti Maaülikool seab mullateema fookusesse ka ÜRO kliimakonverentsil Dubais, korraldades 10. detsembril Eesti paviljonis arutelu põllumajandusmuldade süsinikusidumise võimest.

Juba XIV korda toimuval mullapäeval tuleb juttu Eesti põllumuldade seisundist ja muldade saastumisest. Lisaks räägitakse mullaharidusest, sest inimeste teadlikkuse suurendamine on mõlema konverentsikorraldaja, nii Eesti Maaülikooli kui ka Eesti Mullateaduse Seltsi, üks olulisi tegevussuundi. Astover sõnas, et keskkonnahariduslikku eesmärki kannab muuhulgas ka traditsiooniks saanud järgmise aasta mulla välja kuulutamine mullapäeval, samuti viljelusvõistluse osaliste seast tiitli “Mullasõber 2023” saaja autasustamine.   

XIV mullapäeva kavaga saab tutvuda maaülikooli kodulehel. Sealt on võimalik liituda üritusega ka üle veebi.

Mullapäeva korraldab Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituut koostöös Eesti Mullateaduse Seltsiga. Konverentsi toimumist toetab Eesti Maaelu Arengukava 2014-2020 kaudu Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond.

 

Allikas: Eesti Maaülikooli 4. detsembri 2023 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.