Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lahemaa rahvuspargis toimub 6. detsembril mõttekoda “Ajaloolised hooned energiatõhususe tuules” (2023-12-01 07:00:11)


Kolmapäeval, 6. detsembril toimub Lahemaa rahvuspargis Palmse mõisa linnaserehes  mitme osapoole koostöös mõttekoda “Ajaloolised hooned energiatõhususe tuules”.

 

Kliimaeesmärkide saavutamine ja Euroopa hoonete energiatõhususe direktiiv on tõstnud lauale rea intrigeerivaid ja kokkuleppeid nõudvaid küsimusi - kuidas väärtustada olemasolevaid hooneid ja materjale ressursina ja kuidas parendada nende energiatõhusust ilma arhitektuurseid väärtuseid rikkumata. „Mõttekoja eesmärk on tutvustada erinevate valdkondade lähenemist ja arutleda, kuidas antud kontekstis defineerida pärandit, sõnastada üheselt mõistetavalt nõudeid energiatõhususele ning vastavad kriteeriumid,“ selgitas Keskkonnaameti looduskasutuse osakonna kultuuripärandi vanemspetsialist Ave Paulus.

 

Kultuuriministeeriumi muinsuskaitsenõuniku Reesi Silla sõnul on seni kaitsealustele hoonetele kehtinud energiatõhususe nõuete järgimisel erand, kuid ajaloolised hooned väärivad samuti energiatõhusamaks muutmist. „Samas tuleb leida lahendused seejuures nende väärtuste hoidmiseks. Mõttekojas soovime koos valdkonna ekspertidega selleks selged sihid paika panna,“ ütles Reesi Sild.

 

Mõttekotta on kutsutud ministeeriumide, kohalike omavalitsuste ja ametite esindajad, pärandikaitsjad, arhitektid, insenerid, pärandiomanikud ja teised huvilised, kes soovivad kaasa mõelda. Mõttekoda toimub nii kohapeal kui veebis ning päevakavaga saab tutvuda kaitsealade kodulehel. Kohtade arv on piiratud, seega on kõigil huvilistel võimalus end üritusele registreerida kuni 4. detsembrini või kuni kohtade täitumiseni. Üritusele saab registreerida siin.

 

Mõttekoja “Ajaloolised hooned energiatõhususe tuules” korraldajad on Keskkonnaamet, Kliimaministeerium, Kultuuriministeerium, SA Virumaa Muuseumid, ICOMOS Eesti, Muinsuskaitseamet, Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Arhitektide Liit, Eesti Mõisate Ühendus, Säästva Renoveerimise Infokeskus, Eesti Vabaõhumuuseum.

 

Allikas: Keskkonnaameti 1. detsember 2023 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.