Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tuumaenergia otsus pole enam mägede taga (2023-11-27 06:37:28)


Järgmisel aastal on oodata otsust, kas tuumaenergial võiks Eestis olla tulevikku. Täna tutvustab tuumaenergia töörühm avalikkusele infopäeval „Tuumaenergia – Eesti otsuse eelõhtu“ seni tehtud tööd ning analüüse.

Eesti spetsialistide kõrval astuvad infopäeval üles meie naaberriigi Soome eksperdid, tutvustamaks sealset tuumaenergiapoliitikat ning väikereaktorite potentsiaali. Juttu tuleb ka Euroopa Liidu tuumarajatiste asukohaks olevate kohalike omavalitsuste vaatest tuumaenergiale. Infopäeva lõpetab poliitikute debatt „Kas Eesti peaks avama ukse tuumaenergiale?“.

Tuumaenergia töörühma koordinaatori Reelika Runneli sõnul esitab töörühm detsembri lõpus valitsusele lõpparuande, kus tuuakse välja kõik tuumaenergia kasutuselevõtuga kaasnevad aspektid.

„Tervikliku lõpparuande põhjal on võimalik algatada poliitiline ja ühiskondlik tuumadebatt ning teha 2024. aastal tuumaenergia kasutuselevõtu osas põhimõtteline otsus,“ lausus Runnel. „Kuna selle otsuse peab tuleval aastal langetama Riigikogu, kutsusime tänasele infopäevale tuumaenergia võimaliku kasutuselevõtu teemal mõttevahetust pidama Riigikogus esindatud erakondade kõneisikud,“ sõnas Runnel.
 

Tuumaenergia töörühm järgis analüüsimisel IAEA juhendit „Teekaart riikliku tuumaenergia taristu arendamiseks“, mis nõuab vastuste leidmist 19 eri valdkonda puudutavatele küsimustele. Uuritud on muuhulgas tuuma- ja kiirgusohutust, keskkonnakaitset, potentsiaalseid asukohti, õiguslikku raamistikku, hädaolukordadeks valmisolekut ja radioaktiivsete jäätmete käitlust. Kõikide teemade puhul on kaardistatud hetkeolukord ning ka arenguvajadused ja -võimalused. 

Infopäev „Tuumaenergia – Eesti otsuse eelõhtu“ algab kell 10 ministeeriumite ühishoones.

Infopäeva saab jälgida ka Kliimaministeeriumi YouTube’i kanalil https://www.youtube.com/live/bixoIgR3x0o?si=nXf85sM1TpgrQv8b

Päevakava: https://www.kliimaministeerium.ee/uudised/
tuumaenergia-eesti-otsuse-eelohtu

 

Allikas: Kliimaministeeriumi 27. november 2023 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.