Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mardikas jätkab kartuli hävitamist (2007-06-27 05:56:52)


Paljud kartulikasvatajad, olgu neil suur põld või mõne peenrajupiga lapike, peavad lõputut jahti triibulisele mardikale ja tema tõukudele.

 

Suure-Jaani vallas Metskülas elava Nurme talu vanaperemees, 83-aastane Leonhard Pruus asus kartulimardikatega võitlema paar nädalat tagasi.

 

Ta ütles, et on paarisajameetrise põllulapi mitu korda mardikatest, nende munakolooniatest ja tõukudest tühjaks korjanud, kuid see ei ole kahjuritele piiri pannud. Lõpuks oli ta läinud poodi, ostnud väikse pudeli mürki nimega Fastac 50 ja seejärel vesilahusega peenraid pritsinud.

 

Mardikate ja tõukude hävitamise lõputu töö

«Olete hoolsat tööd teinud,» kiitis viljandlasest nõustaja Karin Hüva Leonhard Pruusi ettevõtlikkust mardikate ja tõukude ärakorjamisel ning mürgiga pritsimisel.

 

Mürk on mõjunud aga ainult seal, kus see otse kahjurile sattus. Teised jäid ellu ja jätkasid söömist. Nii nõuandja kui kartulikasvataja leidsid mardikaid, kohati lausa tõugukolooniaid ning munakogumeid, igaühes kuni kaheksakümmend muna. Mõni kartulitaim oli juba päris oimetuks söödud.

 

Nõuandja diagnoosis põllul muu hulgas viirushaiguse ja soovitas seemet vahetada.

Karin Hüva arvas, et Leonard Pruus saab oma väiksel maatükil mardikast jagu. Lillis näiteks on teine lugu. Seal oli nõustaja paar nädalat tagasi ühes talus näinud mardikaid nõnda arvukalt, et süda oli suisa pahaks läinud. Kartulimardikat peab ta tänavu Eestis üheks suuremaks põllumehe töö hävitajaks.

 

Suurtel kartulikasvatajatel on suured mured

«Põld on Fastaciga pritsitud, kuid ega see veel mardikast puhtaks saanud,» lausus Vastemõisas asuva Sepa talu peremees Herliko Helimets. Ta kasvatab kartulit viiel hektaril.

Teise suure kartulikasvataja Väino Olevi ilusasti haritud põllul kannavad jõudsalt kasvavad kartulitaimed juba esimesi õienuppe.

 

«Ilus ja terve kartul ning põld on puhas,» sõnas agronoomist nõustaja risti üle vagude astudes. Ometi leidis ta ühe triibulise mardika ja kümne meetri järel teisegi. Põllu alguses, kus on väiksemad taimed, jäid silma ka prisked oranžid, väikse musta triibuga tõugud.

Mõne päeva pärast poevad need mulda ning üsna varsti, kartulite õitsemise ajal, on oodata uusi veel aplamaid mardikaid.

 

Õpetus

Fastac on puutemürk, mis hävitab kahjuri mürgiga otsese kokkupuutumise korral. Pritsimist võib umbes seitsme päeva järel korrata, kuid kolmanda korra jaoks tuleb valida teine mürk. Tõrje efektiivsus sõltub tõrje ajast, kõige tundlikumad on mürgi suhtes noored tõugud ja noormardikad.

 

Parim kartulimardikate hävitamise viis on nad käsitsi kokku korjata. Mürgi kasutamise korral pole enam tegemist mahepõllundusega. Mürgi kasutamise korral ei tohi kartulit kasutada enne 30 päeva möödumist.

 

Allikas: ajaleht Sakala 27.06.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.