Sidrunilõhnalistes tomatites sisaldub sidrunbasiiliku Ocimum basilicum geene, mis sünteesivad geraniooli. Geraniool on üks roosiõli lõhnaainetest, kirjutab abc.net.au.
Uurijad testisid uusi tomatisorte 82 vabatahtliku katsealuse peal. Katsealustele anti ka tavalisis tomateid maitsta.
Uurijate sõnul märkasid katsealused kohe alguses geneetiliselt muundatud tomatite juures teistsugust lõhna nagu roosi-, pelargooni ja sidrunheina oma.
49 katses osalenut eelistasid geneetiliselt muundatud tomateid, 29 tavalisis tomateid ja neljal ülejäänul polnud eelistusi.
Teadlaste sõnul on geneetiliselt muundatud tomatitel ka nõrk koht.
«Geneetiliselt muundatud tomatite värvus pole nii tugev kui tavaliselt tomatitel, vaid heledam. Põhjus on selles, et muundatud tomatid sisaldavad vähem tervisele kasulikku looduslikku antioksüdanti lükopeeni,» sõnasid uurijad.
Uurijad lisasid, et lükopeeni taseme vähenemisega kasvab samas terpenoidide tase.
«Terpenoidid aitavad taimedel paremini toime tulla seenhaiguste ja putukatega. See aitab neil ka paremini säilida ning need tomatid ei vaja oma kasvamise ajal nii palju pestitsiide,» selgitasid teadlased.
Teadlastemeeskonna arvates on võimalik ka teistest köögiviljadest ja ka lilledest, mis sisaldavad geneetilist muundamist soodustavaid kartenoide, uusi liike aretada.
«Kartenoidid on teatud liiki molekulid, millele valk kinnitub, lõhkudes need molekulid osadeks ja samas edastades taimerakkudele sobilike juhistega signaale,» selgitasid teadlased.
Allikas: www.tarbija24.ee