Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Värske kartuli suurem hinnalangus tuleb juulis (2007-06-26 06:54:26)

 

Hoolimata krõbedast 45-kroonisest kilohinnast jooksevad inimesed värskele kodumaisele kartulile tormi. Suuremat hinnalangust on oodata juuli keskel, mil lettidele jõuab suurtootjate kaup.

 

Tartu turul lõppes kodumaine värske kartul eile juba pärastlõunal ning seda hoolimata tõsiasjast, et müüjatest ei häbenenud keegi kilogrammise koti eest 45 krooni küsida. Siiski lohutasid nad, et ega hinnalangus tulemata jää.

 

Tõenäoliselt alustas tänavu ühena esimestest värske kartuli müüki sambaskandaalis kuulsaks saanud Lihulas tegutsev Vesmanni talu pidav osaühing Maaharijad. Firma juhataja Marjana Lehto rääkis Lääne Elule, et kartul sai neil katteloori alla maha pandud märtsis. Saaki loodeti küll juba juuni keskpaigas koristama hakata, aga et kevad oli jahe, jõudsid esimesed mugulad müüki jaanipäeva eel.

 

Ise kartulit ei müü

Lõuna-Eesti väiksemate kasvatajate toodangut müüb ka juba Eesti üks suuremaid köögivilja tootjaid ja müüjaid Sagro.

 

Sagro juhi Kalle Reiteri sõnul ise nad värsket kartulit ei kasvata ja ka tavalist kartulit ei müü, vaid teevad sellest erinevaid tooteid. Vaid väike osa saagist müüakse maha Prismas, kes on neilt juba aastaid kaupa tellinud.

 

Laheotsa talu peremehe Johannes Valgu sõnul peaks nende värske kartul müügilettidele jõudma juuli keskel. Umbes selleks ajaks peaks hinnad praegusest ka mitu korda madalamad olema, sest saak valmib selleks ajaks suuremal osal tootjatest.

 

Valgu hinnangul jäävad tänavu kartuli hinnad mullustele alla, sest ilm on kasvatajaid soosinud ning saagid tõotavad tulla korralikud. «Eelmisel aastal olid ilmad põuased ja saak kannatas,» rääkis ta. «Tänavu on olnud sooja ja vihma ning oleme ka ise põlde kastnud.»

 

Hiljem valmivad suurtootjate saagid seetõttu, et nemad kartuleid katteloori all ei kasvata – näiteks Laheotsas pandi kartul maha alles aprilli lõpus ehk üle kuu aja Maaharijatest hiljem.

Katteloori kasutamisest on Valgu sõnul loobutud, sest sellega on liiga palju tööd.

«Sellega on kõvasti mängimist ja seetõttu sobib see paremini väiksematele kasvatajatele, kes näiteks oma perega maad harivad,» ütles Valk. «Samuti on see kallis ja tahab suurt nokitsemist, mis palgatööliste puhul ei pruugi ennast ära tasuda.»

 

Soodsam välismaa kartul

Odavamalt saab turgudelt ja poest juba praegu imporditud värsket kartulit, mida on müüdud juba juuni algusest saadik. Lõuna- ja Kesk-Euroopast pärit mugulate kilohind on langenud paari-kolmekümne kroonini.

 

Samas ei ole paljude hinnangul nende maitse võrreldav kodumaise kaubaga. Ka Lehto sõnul on kodumaine värske kartul väga hea maitsega, kuid nende keetmisel ei tohi liiale minna. «Teda ei tohi ülearu keeta, läheb vesiseks,» õpetas Lehto.

 

Siiski on väikesi ettevõtteid, kes varast kartulit kasvatavad, aina vähemaks jäänud ning üha enam annavad tooni just suurfirmad. «Eks siin on nii nagu igal pool mujal, et tootmine koondub järjest enam suurte kätte,» tõdes Valk.

 

Allikas: www.postimees.ee 26.06.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.