Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Retk Toomas Kümmeliga Porvoo ja Helsingi jõuluturgudele ja Oodi keskust vaatama (2023-11-05 06:17:25)



Laupäeval, 02.detsembril 2023


Looduse Omnibuss viib teid Soome jõulumeeleolust osa saama.

Esmalt sõidame Helsingist Vantaasse, kus käime lõngamaailma rikkaliku
valikuga poes.

Enne Porvoo jõuluturule jõudmist külastame kuulsa magusatootja Brunberg OY vabrikupoodi. Brunbergid alustasid magusa valmistamisega Porvoos 1871. aastal ja praegu teeb seda juba viies põlv. Brunbergi šokolaadi ja kommide kuulsus on levinud kaugele. Tootevaliku moodustavad suures osas käsitööna valminud kõrge kvaliteediga kommid ja šokolaadid. Saadaval on ka suhkru-, laktoosi- ja gluteenivabad maiustused ning šokolaadid.

Porvoo jõuluturg on kuulus üle Soome ja kaugemalegi, sest sellele loob erilise atmosfääri juba maaliline vanalinn ise. 1346. aastal asutatud Porvoo (rootsi keeles Borgå) on Soome vanimaid linnu. Linna üle 50 tuhandest elanikust kõneleb 64% emakeelena soome keelt ja 33% rootsi keelt. Porvoo asub Kuningateel, mida mööda kunagi liikusud kuningad,
tsaarid ja teised tähtsad isikud. Selle vana kesklinn on tõeline linnaarhitektuuri pärl. Keskajast säilinud tänavavõrk, madalad väikesed ehitised, idüllilised sisehoovid
ja kitsad tänavad loovad kordumatu linnamiljöö. Vanimate ehitiste hulka kuuluvad jõeäärsed punased rannaaidad - keskaegne sadam, kuhu toodi muu hulgas soola, vürtse, metalle ja kolooniaalkaupu. Porvoo kaubaaidad on Soome kõige enim pildistatud vaade.

Porvoos asub 1764. aastal valminud Soome vanim raekoda, mille ees asuv vana kivine turuplats on kaldu. Kui Porvoo jõe poolt järsust kivisillutisega tänavast üles künkale jalutada, jõuame 1400. aastate lõpul valminud Toomkirikuni. Porvoos on arvukalt muuseume.

Porvoos elab tuhande elaniku kohta kõige rohkem kunstnikke ja linna ümbrus on pikitud mõisatega, mille tihedus on Soome suurim. Porvoo kultuurialaooline tähtsus Soomele on väga suur. Vana Porvoo on tänapäeval kuulus oma putiikide poolest, kust võib leida unikaalseid kingitusi, suveniire ja käsitööesemeid.

Porvoo jõuluturult ei puudu vanaaegne ketikarusell, meeleolukas jõuluonn ja muidugi jõuluvana. Jõuluturul on arvukalt müügikioske. Meeleolu loob jõulumuusika ja jõulutuled. Osta saab rikkalikust valikust käsitööd, keraamikat, küpsetisi, aksessuaare, ehteid, toiduaineid ja muud jõulukaupa. Kõik see tekitab tunde, justkui ajas rändamine oleks võimalik.

Porvoost sõidame tagasi Helsingisse, kus teeme giidiekskursiooni uues Oodi keskraamatukogu majas, et nautida Soome kaasaegset kõrgarhitektuuri. Oodi on Soome kingitus oma rahvale riigi 101. aastapäevaks, kuid mitte ainult. See ei ole üksnes kingitus Helsingi elanikele või Soome rahvale, vaid kõigile meile – ood inimestele.

Südalinnas asuva hiiglasliku hoone suurus on 17 250 ruutmeetrit ning selle on disaininud Soome arhitektuuribüroo ALA Architects ja teostanud ehitusfirma YIT. Nimi Oodi valiti välja nimekonkursil, kuhu tuli kokku 1600 nimepakkumist. Oodi on tänapäevane raamatukogu: seal on näituseruumid, kinosaal, kohvikud, helistuudiod, õppeklassid, lasteala, üüritavad kabinetid ja koosolekuruumid, polüfunktsionaalne saal, kohad esitlusteks ja vestlusteks, töötoad, mängu- ja meediaruumid, koosolemisalad, vaikusekohad jne. Vaid üks kolmandik
Oodi raamatukogust kuulub raamatute hoiustamisele – Oodisse mahub korraga umbes 100 000 raamatut –, ent tänu online-teenustele ja raamatuid sorteerivatele robotitele on uue raamatukogu lugejatel ligipääs umbes 3,4 miljonile raamatule, mis on lugejatest vaid ühe hiireklõpsu kaugusel.

Pärast seda jääb vaba aega, et jalutada Helsingi kesklinnas ja külastada Senati väljakul asuvat kuulsat jõuluturgu.

Retke juhib geograaf ja ajakirjanik Toomas Kümmel.

Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest  kell 5.45,
Viking Line laev väljub A terminalist kell 7.00.
Tagasi Tallinnas kell 23.00

Sõidu hind koos laevapiletite, bussiekskursiooniga  ja ekskursiooniga Oodi keskusesse 125 eurot


Lisaks saab osta hommikusöögi

Hommikusöök:
Täiskasvanu - 16 €

Õhtusöök:
Täiskasvanu - 34 €

Palume registreerida retked@looduseomnibuss.ee. Info telefonil 5647 6297. Vajalik täpne nimeline registreerimine koos sünnikuupäevaga laevapiletite ostmiseks.

 Palume kindlasti märkida, kas soovite hommiku ja õhtusöögiga või ilma. Saadame kinnituse ja arve.

Arved tuleb tasuda tähtajaks.

Reisile tuleb kaasa võtta ID kaart või pass.

Palume end registreerida, kui olete kindlad tulijad !

 

Allikas: Looduse Omnibussi teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.