Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Muruniitmine häirib naabreid ja tapab tervist (2007-06-23 10:00:06)

Tänapäevane muruniitmine tähendab Eestis paratamatult naabreid häirivat ja tervist kahjustavat müra tekitavate murutraktorite, -niidukite ja –trimmerite kasutamist, tihtipeale ei saa eramu- või suvilarajoonis enne ööd linnulaulugi kuulata.

 

Kui maailma tervishoiuorganisatsioon peab tervist kahjustavaks üle 85 dB ulatuvat lärmi, siis Maalehe vaatluse tulemusena selgus, et meil müüdavate trimmerite tehnilised andmed näitavad tekitatava müra tasemeks 93, 94 ja isegi 95 dB, võimsamatel niidukitel isegi üle 100 dB.

Tugev müra ehk mürareostus põhjustab vererõhu tõusu ja veresoonte ahenemist, tekitab peavalu, väsimust, unetust ja stressi, eriti kahjulik on see südame-veresoonkonna puudulikkuse all kannatavatele inimestele, kirjutab Maaleht.

 

Tervisekaitseinspektsiooni füüsika kesklabori juhataja Margus Mihkelsoo sõnul tuleks võimsate muruniidukitega töötamisel kasutada kõrvaklappe, mis tähendab aga seda, et teoreetiliselt peaksid samal ajal klapid pähe panema ka naabrid.

 

Kahjuks pole Eestis sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna peaspetsialisti Tiina Paldra sõnul müüdavate muruniidukite ja –trimmerite mürataseme üle järelevalvet, kuid müra tekitavate toimingute ajalistele piirangutele on välisriikide eeskujul hakatud õnneks mõtlema Eestiski: nii lubab näiteks Pirita halduskogu esimees Mati Eliste, et piiranguid arutatakse kindlasti Pirita linnaosa tasemel ning võimalik on ka asjakohase piirangu (näiteks muruniitmise keelustamine pühapäeviti) lisamine Tallinna heakorraeeskirja.

 

Allikas: www.postimees.ee 22.06.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.