Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Geenmuundamise abil võimalik kasvatada kääbuspuid (2007-06-22 07:35:02)

Geenmuundamise abil on võimalik kasvatada kääbuspuid, mis ainsa olulise erinevusega mõõtmetes sarnanevad tavaliste puudega.

Oma katsetes kasutasid Oregoni Ülikooli (USA) teadlased eesotsas metsateaduste professori Steven Straussiga kiiresti kasvavaid papleid, mis võivad kasvada enam kui 40 m kõrguseks. Lisades paplite genoomi valdavalt müürloogalt pärinevaid geene, mis pärsivad spetsiifiliste ja taimedele omaste kasvuhormoonide – giberelliinhapete – toimet, jäi noorte paplite kõrgus kaheaastase kasvuperioodi järel vahemikku 5 cm kuni 4,5 m.

Teadlased kasutasid oma uuringutes erinevaid geene ja erinevaid geenide liitmiskohti, mille tulemusena nad said umbes 600 geenmuundatud puud. Kõigil neil puudel oli vähenenud giberelliinhappe tase võrreldes normaalsete puudega. Lisaks puu kõrguse vähenemisele täheldati neil ka lehtede värvuse ja kuju varieeruvuse suurenemist.

Straussi sõnul on analoogilisi katseid võimalik läbi viia kõigi puuliikidega, takistuseks on küll kasutamiskõlblike tehnoloogiate puudumine tööks enamiku ilu- ja metsapuudega. Hetkel on kasutatavad meetodid olemas katseteks kummipuu, jalaka ja männiga.

 

Allikas: Eesti Geenikeskus

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.