Teadlased ja toidutootjad otsivad homme, 25. oktoobril Eesti Maaülikooli ja Anu Ait OÜ korraldataval konverentsil „Teadusarendustegevused teadlaste ja ettevõtjatega“ võimalusi, kuidas viia innovatsioonialane koostöö uuele tasemele nii, et saaksime rääkida tänapäevasest 4.0 põllumajandusest ja tõelisest toidujulgeolekust.
Anu Ait OÜ tegevjuhi Anu Hellenurme sõnul peaks teadlaste ja ettevõtjate koostööst sündiv innovatsioon olema iga ettevõtte DNAs. „Innovatsioon on tänaseks muutunud kõige tähtsamaks konkurentsieelise saavutamise teguriks, sest odava tootmisega ei konkureeri me Eestis juba ammu,“ ütles Hellenurme. „On oluline mõista, et ilma teadlastega koostööd tegemata ja ilma innovatsioonita ei jõua me Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi Põllumajanduse ja Kalanduse Arengukava 2030 visioonini „Eesti toit on hinnatud ja maal on hea elada!“.“
Hellenurme sõnul on Eesti riigi püsimajäämisest seisukohalt kolm kriitilist loodusressurssi – maavarad, puit ja toit. „Eesti riigi üks kõige tähtsamaid missioone on katta eestlaste toidulaud kodumaise toorainega ning hoida elus esivanemate pärandit, et karjamaalt jõuaks taldrikule täisväärtuslik, tervislik ja puhas toit, mida jätkub endale ja jääb üle ka eksportimiseks,“ sõnas Hellenurme. „Meie riigi eelarvet ei täida odavamate toidukaupade importimine naaberriikidest ning kauplustes ja riigihangetes ainult hinna eelistamine.“
Konverentsil esinevad Eesti Maaülikooli teadlased, ettevõtjad ning erinevate ametkondade innovatsiooniala asjatundjad. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja toiduvaldkonna juhi Meeli Lindsaare eestvedamisel toimub vestlusring, kus arutletakse teadlaste-ettevõtjate paremate koostöövõimaluste üle.
Konverents toimub Eesti Maaülikooli aulas kolmapäeval, 25. oktoobril algusega kell 11.00. Ajakirjanikud on oodatud!
Konverentsi päevakava ja esinejad:
10:30 11:00 Hommikukohv, kogunemine
11:00 11:15 Anu Ait OÜ kui partner Eesti Maaülikoolil - Anu Hellenurme, DMV Anu Ait OÜ tegevjuht
11:15 11:25 Eesti Maaülikool kui partner koostöös ettevõtjatega - Endla Reintam PhD, EMÜ õppeprorektor
11:25 11:55 Teadmistepõhine Eesti“ TAIE Strateegia Kristel Reim, Haridus- ja Teadusministeerium
11:55 12:20 Uudne tervist toetav täiendsööt, osa I, Priit Karis PhD, EMÜ söötmisõpetus ja ainevahetus
12:20 13:00 Lõuna
13:00 13:30 Uudne tervist toetav täiendsööt, osa II, Kalle Kask PhD, EMÜ veterinaar-sünnitusabi
13:30 14:00 Ig-lisandi valmistamise tehnoloogilised alused lehmade poegimisjärgse 2.-5. lüpsi piima väärindamiseks, osa I, Andres Sats, doktorant, EMÜ piimatehnoloogia
14:00 14:30 Ig-lisandi valmistamise tehnoloogilised alused lehmade poegimisjärgse 2.-5. lüpsi piima väärindamiseks, osa II, Toomas Orro PhD, EMÜ koduloomade kliiniline immunoloogia
14:30 14:45 Paus
14:45 15:15 Innovatsiooni trepp - Kati Rostfeldt, Tööandjate Keskliidu innovatsioonnõunik
15:15 15:50 Vestlusring. Osalevad Meeli Lindsaar, EPKK toiduvaldkonna juht; Endla Reintam PhD, EMÜ õppeprorektor; Maarja Paomees Hummuli Agro loomakasvatusjuht, Tõnu Post Kõljala Agro tippjuht; Andre Veskioja Maaelu Teadmuskeskuse direktor; Mai-Liis Palginõmm, Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, Kristel Reim, Haridus- ja Teadusministeerium
15.50 16.00 Konverentsi lõpetamine
Allikas: Eesti Maaülikooli ja Anu Ait OÜ 24.10.2023 pressiteade