Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Hoonestatud ja hoonestamata maade kvartaalne tehingute käive on kasvanud (2023-10-24 13:29:36)


Maa-amet kaldaerofoto


Maa-ameti andmetel toimus 2023. aasta III kvartalis 10 373 ostu-müügitehingut koguväärtuses 1,13 miljardit eurot. Tehingute arv ja koguväärtus olid 17% madalamad kui aasta tagasi samal ajal. Kolmas kvartal näitas samuti langust võrdluses eelnenud kvartaliga, tehingute arv ja koguväärtus vähenesid vastavalt 7% ja 10%.

Aastases võrdluses on toimunud hoonestamata maa tehingute koguväärtuse kasv 2%, kuid hoonestatud maa ja korteriomandite koguväärtus vähenes vastavalt 27% ja 16%. Võrreldes eelneva kvartaliga kasvas hoonestamata ja hoonestatud maade tehingute käive vastavalt ligi 1% ja 6,5%, samas kui korteritega tehtud tehingute koguväärtus langes kvartali võrdluses 18%.

 

Enim tehinguid tehakse korteriomanditega, mis moodustavad kõikide ostu-müügitehingute koguarvust 52 protsenti. Hoonestamata maadega tehti 23 protsenti ja hoonestatud maadega 19 protsenti tehingutest. Koguväärtusest moodustavad tehingud korteritega 53 protsenti, hoonestamata maadega 16 protsenti ja hoonestatud maadega 28 protsenti.

 

Korteriomanditega toimus 2023. aasta III kvartalis kokku 5948 ostu-müügitehingut, millest eluruumide osakaal oli 5426. Võrreldes aasta taguse perioodiga langes eluruumidega toimunud tehingute arv 18% ja võrreldes eelneva kvartaliga langes tehingute arv 8%.

 

2023. aasta III kvartalis oli Tallinna uue korteri keskmine ruutmeetrihind 4178 €/m2, mis näitab aastast kasvu 31%. Kvartali võrdluses kasvas keskmine hind 7%. Pealinna järelturu korterite keskmine hind oli 2796 €/m2, mis tähendas aastataguse ajaga võrreldes 2,5% langust. Kvartaalses võrdluses jäi Tallinna järelturu korterite keskmine hinnatase muutumatuks. Välja arvates Tallinna, maksis uue korteri ruutmeeter Eestis keskmiselt 2917 eurot, aastases võrdluses oli kasv 23% ja eelneva kvartaliga võrreldes püsis ruutmeetrihind peaaegu muutumatuna.

 

Kinnisvara hinnaindeks langes 2023. aasta III kvartalis 4,5% võrreldes eelnevaga, samas oli aastane kasv 5%.

 

Jooksvalt on võimalik statistikaga tutvuda kinnisvara hinnastatistika päringukeskkonnas. Detailsemalt saab kuu ja kvartali turuülevaadetega tutvuda Maa-ameti kodulehel.

 

Allikas: Maa-ameti pressiteade

 

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.