Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Energeetikaministrid leppisid kokku elektriturureformi põhimõtted (2023-10-18 14:10:04)


Eilsel Euroopa Liidu energeetikaministrite nõukogul lepiti kokku, et elektrituru reformiga kiirendatakse taastuvenergia kasutuselevõttu ning muudetakse elektrihinnad vähem sõltuvaks fossiilkütuste hindadest.

 

Kliimaminister Kristen Michal täpsustas, et reform loob muu hulgas võimaluse enda toodetud elektrit omavahel jagada või saada teenust korraga mitmelt elektrimüüjalt.

 

„Näiteks saab tulevikus oma päikesepaneeliga toodetud elektrit müüa ka sõbrale teises Eesti otsas,“ selgitas Michal. „Lisaks tekib tarbijal soovi korral võimalus osta elektrit kütmiseks fikseeritud paketiga ühelt müüjalt ja katta ülejäänud tarbimine börsipaketiga teiselt müüjalt, sest reformi jõustudes tekib võimalus paigaldada ühte tarbimiskohta mitu arvestit ja sedasi saada teenust mitmelt elektrimüüjalt.“

 

Minister Michal märkis, et Eestile on oluline elektriturudisaini lahendusega kiiresti edasi minna.

 

„Praegune kokkulepe sisaldab ka Baltikumile olulist erandit reservide hankimiseks, mida kasutatakse elektrisüsteemi juhtimiseks. Erandiga antakse Baltikumile võimalus kuni kaheksa aasta jooksul peale sünkroniseerimist sõlmida reservide hankimiseks pikaajalisi lepinguid Euroopas muidu kasutatavate lühiajaliste lepingute asemel. Erand on oluline, et saaksime peale sünkroniseerimist vajalikud reservid hangitud ja reservide turu käima“ selgitas Michal.

 

Lepiti kokku ka kahepoolsete hinnavahelepingute kasutusvõimaluste ja sealtkaudu kogutud tulude jagamise lahenduste osas. Kahepoolseid hinnavahelepinguid saavad riigid kasutada näiteks taastuvenergia tootmisvõimsuste rajamise, aga ka tuumenergia toetamiseks nii uute null-süsinikuheite jaamade rajamiseks kui ka olemasolevate vanade tuumajaamade eluea pikendamiseks või võimsuse suurendamiseks.

Jaamade toetamiseks kogutavaid tulusid võib ümber jaotada lõpptarbijatele ning neid võib kasutada ka otseste toetusmeetmete kulude või lõpptarbijate elektrikulude vähendamise investeeringute rahastamiseks.

 

Tuleb aga jälgida, et jagatavad toetusmeetmed ei oleks ebaproportsionaalsed ja ei tekitaks konkurentsi moonutust.

 

Eile saavutatud elektriturureformi kokkulepe võimaldab suurendada tarbijate kaasatust elektriturgudele ning kaitsta neid hinnatõusude eest. Energeetikaministrid lubasid edendada ka tarbimise juhtimist ja salvestamist, laiendada elektri ostmise ja müümise valikuid ning tugevdada turujärelevalvet.

 

Allikas: Kliimaministeeriumi 18. oktoobri pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.