Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
EL rahastab jätkuvalt keskkonnaprojekte (2007-06-21 15:38:10)

Möödunud nädalal jõustus määrus, mille kohaselt Euroopa Liit rahastab ka aastail 2007-2013 LIFE programmist keskkonnaprojekte, esimene taotlusvoor algab tänavu septembris.

“LIFE+ määrus, mis sätestab programmi rakendamise põhialused, näeb ette selliste projektide rahastamise, mille eesmärk on looduskaitse, keskkonnapoliitikate väljatöötamine või keskkonnaalane teavitustöö,” ütles Keskkonnaministeeriumi tõukefondide büroo peaspetsialist Annika Vahersalu.

“Looduskaitseprojektid peaksid järgima kas parimaid praktikaid või olema demonstratsiooniprojektid,” täpsustas Vahersalu. “Keskkonnapoliitikate väljatöötamine hõlmab innovatiivseid või demonstratsiooniprojekte, sealhulgas selliseid, mis arendavad või levitavad parimaid praktikaid, oskusteavet ja tehnoloogiaid.”

Keskkonnaalase teavitustöö projektid võivad hõlmata näiteks teabematerjalide koostamist, infoürituste, teavituskampaaniate, konverentside ja koolituse korraldamist. Vähemalt pool projektidele mõeldud rahast suunatakse looduskaitse- ning 15% piiriülestele koostööprojektidele.

LIFE+ kogueelarve kõikidele liikmesriikidele aastateks 2007-2013 on üle 33,5 miljardi krooni (2 143 409 000 eurot), millest 78% eraldatakse projektidele. Uuendusena LIFE programmi puhul on määratletud aastased riiklikud eelarved. Esialgse jaotuskava kohaselt on Eestile 2007. aastal määratud ligi 48,5 miljonit krooni.

Taotlejapoolne vähim nõutav kaasrahastamise määr on 50% kogu projekti eelarvest (Euroopa seisukohalt prioriteetseid liike ja elupaiku käsitlevatel erandjuhtudel 25%). Projektide kogumaksumuse alam- ning ülemmäärasid LIFE+ programm ei kehtesta, kuid soovitatavalt peaks toetuse maht ületama 5 miljonit krooni (sellele lisandub taotlejapoolne kaasfinantseering).

LIFE+ toetust võivad taotleda kõik füüsilised ja juriidilised isikud. Inglise keeles kirjutatud vormikohased projektitaotlused esitatakse kord aastas Keskkonnaministeeriumile, kes edastab need Euroopa Komisjonile (EK). Esialgse ajakava kohaselt kuulutab EK 2007. aasta taotlusvooruvälja septembri keskpaiku.

Saavutamaks EK-le edastatavate taotluste head taset ning piisavat ajavaru vajadusel paranduste-täpsustuste tegemiseks, palub Keskkonnaministeerium taotlused esitada hiljemalt selle aasta 1. detsembriks. Liikmesriigid peavad edastama taotlused EK-le tuleva aasta 15. jaanuariks. Edukate taotlejatega sõlmitakse lepingud eeldatavalt 2008. aasta lõpus.

Programm LIFE on EL liikmesriikide keskkonnaprojektide kaasrahastamise programm, mis algatati 1992. aastal. Programmi on viidud ellu etapiti, neist esimene oli aastatel 1992-1995, teine 1996-1999, kolmas 2000-2004. LIFE+ on järgmine (neljas) etapp, mis algab 2007. aastal ja lõpeb 2013. LIFE+ aitab kaasa EL 6. keskkonnategevuskava eesmärkide saavutamisele.

Aastatel 1992-2006 oli Eesti LIFE-programmist raha taotlemisel edukas, 17 projekti said toetusi kogusummas üle 140 miljoni krooni, täiendavalt olid Eesti taotlejad kasusaajaks 10 projektis.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 21.06.07 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.