Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Looduse Omnibussiga Valmierasse sügislaadale; Espoosse klaasikunsti vaatama (2023-10-11 07:49:15)


1. Retk Toomas Kümmeliga Valmierasse Simjūda sügislaadale

 

Laupäeval, 14. oktoobril 2023

 

Valmiera – kõige eestlaste sõbralikum linn Lätis, peab laupäeval suurejoonelist Simjūda sügislaata. Muidugi sõidab Looduse Omnibuss kohale.

 

Sõidame Pärnu kaudu Valmierasse, enne käime aga läbi eestlaste seas ülipopulaarsest Valmiera mõisast, kus pruulitakse Valmiermuiža kaubamärgi all õlut ja limonaadi.

Sel aastal oma 740. sünnipäeva pidanud Valmiera võõrustab kõiki külalisi 14. oktoobril Simjūda laadal. See toimub kesklinnas Riia tänaval, Kārlis Baumaņise ja Limbaži tänavate vahelisel lõigul ning Vecpuišu pargis. 350 kauplejat igast Läti kandist pakuvad oma kaupa, mida igapäevaselt poest ei osta.

 

Laias valikus pakutakse kõike seda, mida valmistavad käsitöölised, koduperenaised ja toiduvalmistajad – kõhutäidet ja keelekastet, palju erinevaid ilusaid ja kasulikke asju. Kõigile aiandushuvilistele on avatud lai kauplemisala Vecpuišu pargis, kus leiab erinevaid taimi, istikuid, seemneid. Ülejäänud Vecpuišu pargi ala võtab enda alla Riia disainiturg. See ühendab moodi, sisustusesemeid, aksessuaare ja disanehteid. Andekad kunstnikud osalevad disainiturul oma viimaste kollektsioonidega.

 

Simjūda laadal kohtume ka piiriüleses koostööprogrammis "Hobist ettevõtluseni" osalejatega. See on suurepärane võimalus tutvuda Valka, Smiltene, Ludza ja Balvi naaberpiirkondade toiduvalmistajate ja käsitööliste tegemistega, muutes laada kaunimaks ja valikud mitmekesisemaks.

 

Naudime ka Vidzeme kaunist loodust, käime Gauja rahvuspargis Valmiera lähedal valgest liivakivist Sietiņiezise kaljudel. Sietiņiezise nimi sõelkaljud on tulnud selle paiga erilisusest, kus on palju mitmekesiseid loodusvorme – koopad, sambad, orvad, kaared. Sietiņiezise kaljud on ühed kõrgemad kaljud Lätis. Soovijatel võimalik teha väike matk Koiva jõe kallastel asuval loodusrajal.

Sõidame Pärnu kaudu koju tagasi.


Retke juhib geograaf ja ajakirjanik Toomas Kümmel.

 

Buss väljub Rahvusraamatukogu (Tõnismägi 2) eest kell 7.30. Tagasi Tallinnas kell 21.30

Sõidu hind  45 eurot, kooliõpilastele 30 eurot.


Palume registreerida retked@looduseomnibuss.ee. Info telefonil 5647 6297. Vajalik täpne nimeline registreerimine. Saadame kinnituse.

Reisile tuleb kaasa võtta ID kaart või pass.

Palume end registreerida, kui olete kindlad tulijad !


****************************************************

 

2. Retk klaasikunstnik Kati Kerstnaga Espoosse, Riihimäele ja Iittalasse
klaasikunsti vaatama


Laupäeval, 21.oktoobril 2023



 Sõidame koos klaasikunstnik Kati Kerstnaga Espoosse,  Riihimäele ja Iittalasse Soome klaasikunsti vaatama.

Riihimäe klaasimuuseumis on lisaks klaasidisaini tutvustavale püsiekspositsioonile väljas
2 põnevat näitust: disaini poolt esindab seekord värv: Magenta, mis on selle aasta värv ja millest inspireeritud näitusel näeb nii Soome klaasi, keraamika kui puidukunsti. Suures saalis näeme aga ülipõnevat klaasskulptuuri - poola kunstniku Marta Klonowska intrigeerivaid klaasikildudest kokku pandud loomakesi. Kunstniku inspiratsioon tuleb ajaloolistelt maalidelt, milledel kujutatud loomad ta kontekstist välja tõstab ja neid iseseisvate kunstiteostena esitleb.  Marta Klonowska   on maailmaklassi kunstnik
ja osalenud paljudel näitustel nii Pariisis, Berliinis, Jaapanis kui mujal.

EMMA's ehk Espoo moodsa kunsti muuseumis on meie huviorbiidis samuti 2 näitust: püsiekspositsioonis on Kyösti Kakkoneni aastakümnete jooksul kogutud enam kui 10 000 disaini- ja kunstiobjektist koosnev kollektsioon, mis on erakordse kultuuripärandi väärtusega. See sisaldab märkimisväärseid kodumaiseid ja rahvusvahelisi teoseid 19. sajandi lõpust tänapäevani.


2020. aastal sõlmisid Kyösti Kakkonen, EMMA – Espoo moodsa kunsti muuseum ja Espoo linn koostöölepingu, mille tulemusena avati novembris messikeskuses WeeGee Collection Kakkonen ja selle pikaajaliseks esitluseks ehitatud uus näitusepind. 2022. EMMA-sse deponeeritud ligikaudu 1300 tööd keskenduvad kollektsiooni tuumale: Soome
keraamikale ja klaasile. Näitus annab ülevaate Soome disaini erinevatest vaatenurkadest. Välja on pandud kunstiobjekte ja limiteeritud seeriaid. Näitusel saab tutvuda kunstitööstuse pärlite, disainiklassikate ja harulduste ning disaini piire kõigutavate kunstiteostega.

Teine näitus, mida võiks vaadata on Tapio Wirkkala "Vorm" See on näitus Tapio Wirkkala skulptuuridest ja tema skulpturaalsest vormikeelest. Wirkkala oli erakordselt laia haardega kunstnik, kelle töö ulatus graafilisest disainist eseme- ja tootedisaini, näituse- ja hoonete kujunduse, aga ka skulptuuride ja keskkonnakunstini. Ta oli  üks esimesi kunstnikke Soomes, kes lõi täiesti abstraktseid skulptuure, samas on ta kindel klassik ka klaasidisaini loomisel.
 

Iittala: Soome vanim (aastast 1881) tänaseni edukalt tegutsev ja üle ilma tuntuim klaasifirma, mille kodukohas ootavad lisaks ajaloolisele hoonestusele asjakohane disainimuuseum ja tehasepood (outlet) ning muudki põnevat nii kunsti kui kaubanduse poole pealt.



Retkel arutleme disaini ja kunsti piiride ja kattuvuste teemadel.

Retkel külastame käsitööhuviliste jaoks põnevat Lankamaailma poodi.  Vaata ka: www.lankamaailma.fi

Retke juhib klaasikunstnik Kati Kerstna, kes lisaks kunstnikutööle on kureerinud ka paljusid nii Eesti ja Balti kui ka muid rahvusvahelisi klaasikunstinäituseid. Kati Kerstna on tunnustatud klaasikunstnik 2022 ja Kunstnike Liidu aastanäituse publikupreemia saaja 2023.


Retkel teeme ka kohvi ja söögipeatusi.

Pass või ID kaart kaasa.

Registreerimisel vajame osaleja täpset ees ja perekonnanime, sünnikuupäev, kuu ja aasta ja telefon.

Kindlasti anda teada, kas soovite lisaks osta hommiku ja / või õhtusöögi rootsi lauas.


Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest laupäeval 21.oktoobril 2023 kell 5.45, Viking Line laev väljub A terminalist kell 7.00.
Tagasi Tallinnas kell 23.00


Sõidu hind koos laevapiletite, bussiekskursiooni. Iitala ja Riihimäel ja Espoos klaasimuuseumide külastustega täiskasvanutele, sealhulgas pensionärid ja tudengid 135 eurot



Lisaks saab osta hommikusöögi

Hommikusöökide hinnad:
Täiskasvanu - 16 €

Õhtusöökide hinnad:
Täiskasvanu - 27 €


Palume registreerida retked@looduseomnibuss.ee. Info telefonil 5647 6297. Vajalik täpne nimeline registreerimine koos sünnikuupäevaga laevapiletite ostmiseks. Palume kindlasti märkida, kas soovite hommiku ja õhtusöögiga või ilma. Saadame kinnituse ja arve.

Arved tuleb tasuda tähtajaks.

Reisile tuleb kaasa võtta ID kaart või pass.

Palume end registreerida, kui olete kindlad tulijad !

 

 

 

Allikas: Looduse Omnibussi teated


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.