Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
EMÜ ja metsandusettevõtted tugevdavad koostööd teaduspõhise ja kestliku metsakasvatuse arendamiseks (2023-10-11 07:29:09)


Foreko ja EMÜ esindajad. Foto: EMÜ


Eesti Maaülikool ja Foreko Gruppi kuuluvad metsandusettevõtted sõlmisid 10. oktoobril ühiste huvide ja koostöö deklaratsiooni, et arendada teadus-praktilist koostööd uute lehtpuuistandike rajamisel ja edasisel sihipärasel majandamisel.


Metsandusettevõtetel on maaüksusi, mis ei ole leidnud rakendust ning mida soovitakse võtta kasutusele. Koostöös Eesti Maaülikooli teadlastega rajatakse sinna kiirekasvuliste, haiguskindlate ja heade tüveomadustega lehtpuude istandikud.


Maaülikoolist on selle koostöö eestvedajateks professor Hardi Tullus metsakasvastuse ja metsaökoloogia õppetoolist ning metsakasvatuse nooremprofessor Reimo Lutter. Hardi Tulluse sõnul rajatakse kasutusest välja jäänud põllumaadele arukase, sanglepa ja hübriidhaava järglaskatsed. Ülikooli ülesanne on kvaliteetse istutusmaterjali selektsioon. „Seejärel alustame rajatud katsealadel uurimustööga, kus jälgime istutusmaterjali kasvu ja produktsiooni. Eesmärk on suurendada puistute produktiivsust metsakasvatuslike võtetega, nt maapinna ettevalmistusega, puistu tiheduse reguleerimisega ja väetamisega looduslähedaste biostimulantidega,“ selgitas Tullus ja rõhutas, et seejuures hindab maaülikool erinevate majandusvõtete võimalikke mõjusid keskkonnale ja elurikkusele.


Hardi Tulluse sõnul on taoline praktilise suunitlusega teadustöö väga oluline ka kliimamuudatuste kontekstis, sest muutuvates tingimustes on vaja katsetada, millised puuliigid meie laiuskraadidel vastu peavad. „Eesti on metsarikas maa ja metsandus jääb siin oluliseks majandusvaldkonnaks ka tulevikus, seega saame ülikoolina pakkuda teaduspõhiseid lahendusi, kuidas metsi targalt ja kestlikult majandada,“ sõnas professor Tullus.


Foreko Gruppi kuuluva ettevõtte Valga Puu OÜ juht Andres Olesk ütles, et metsateadus on suure sammu edasi astunud. „Metsamajanduses ei pea enam arvama, vaid saab lähtuda andmetest. Metsamajandajatena peame aitama metsadel kohaneda kliimamuutustega. Teeme selle juures ka otsuseid mitmekesisuse kasuks – metsades on mitu rinnet, mitu puuliiki jne. Kohustume Foreko Grupi ettevõtetena tagama teadlastele ligipääsu katsealadele, võtame enda peale ka metsakasvatuslikud tööd ning finantseerime katsealadel iga-aastaseid puude takseertunnuste kordusmõõtmisi,“ ütles Olesk.


Foreko Gruppi kuuluvad ettevõtted Valga Puu OÜ, Roger Puit AS ning Karo Mets OÜ. Foreko grupi peamiseks tegevusvaldkonnaks on kestlik metsamajandamine, kõik grupi ettevõtted on võtnud eesmärgiks majandada oma metsi vastutustundlikult ja heaperemehelikult, arvestades nii majanduslike, sotsiaalsete kui ka ökoloogiliste aspektidega.


Maaülikooli teadlased on nende ettevõtetega koostööd teinud varemgi. 2019. aastal oli sõlmitud sarnane koostöödeklaratsioon Graanul Investi ja Valga Puuga, kuid pärast Graanul Investi metsaüksuse eraldumist eraldiseisvaks Foreko metsanduskontserniks tekkis vajadus uuendada deklaratsiooni osapooli.


Koostöödeklaratsioon kehtib kuni 2029. aasta juunini.

 

Allikas: Eesti Maaülikooli pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.