Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartus avatakse riigimehe Konstantin Koniku mälestusmärk (2023-10-11 07:21:07)


Konstantin Koniku ausammas. Sklulptor: Paul Mänd


Reedel, 13. oktoobril kell 15 avatakse Tartu ülikooli raamatukogu kõrval riigimehe ja meditsiiniprofessori, tartlase Konstantin Koniku mälestusmärk. Monumendi skulptor on Paul Mänd ja arhitekt Andres Mänd.

 

Konstantin Konik oli üks kolmest Eestimaa Päästekomitee liikmest, Asutava Kogu ja V Riigikogu liige, haridus- ja sotsiaalminister; Tartu Ülikooli kirurgiaprofessor, haavakliiniku juhataja ja arstiteaduskonna dekaan. Mälestusmärk avatakse Konstantin Koniku endise kodumaja lähedal, kus ta elas oma elu lõpuni 1936. a.

 

„Tartule on oluline, kui me saame tasuda auvõla meie rahva suurkujude ees. Sellest aga veelgi olulisem on teadvustada nende meeste ja naiste tegude tähtsust ja osata paigutada nende panust tänapäeva tähendusse, meie riigi ja rahva kestmisesse," ütles Tartu linnapea Urmas Klaas. "Koniku mälestusmärk tuletab meile meelde Eesti riigi sündi ja Koniku suurt tööd nii riigi sünni kui ka meie ülikooli meditsiiniloo kontekstis.“

 

Avatseremoonial kõnelevad mälestusmärgi idee autor Toomas Kiho, Riigikogu esimees Lauri Hussar, Tartu linnapea Urmas Klaas, Tartu ülikooli rektor Toomas Asser ja EÜS-i vilistlaskogu esimees vil! Kaarel Vanamölder.

 

Konstantin Koniku mälestusmärgi püstitamist toetas Riigikantselei.

 

Aastatel 1873-1936 elanud Konstantin Konik kuulus koos Konstantin Pätsi ja Jüri Vilmsiga Eestimaa Päästekomiteesse, mis kuulutas 24. veebruaril 1918 välja Eesti Vabariigi. Konik oli Tartu ülikooli arstiteaduskonna dekaan ning üks neist, kes organiseerisid Eesti arstkonda ja eestikeelset arstiteadust ning panid aluse noore Eesti Vabariigi tervishoiusüsteemile.

 

 

 

Allikas: Tartu uudised


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.