Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Maaelu Teadmuskeskus pakub nuutri määramise teenust (2023-10-10 07:37:58)


Maaelu Teadmuskeskuse (METK) taimetervise ja mikrobioloogia labor alustas uue teenuse pakkumisega. Sakus asuvas laborikeskuses saab analüüsida mullast ja taimsest materjalist ristiõieliste taimede haigust nuutrit.

Nuuter on ristõieliste perekonda (Brassicaceae) kuuluvate taimede parasiithaigus. Nuutri tekitaja vajab ristõielist taime. Haigust põhjustab obligatoorne protist (Plasmodiophora brassicae), mis võib mullas ilma peremeestaimeta elujõulisena püsida üle 10 aasta.

 

Nuuter võib põhjustada põllumajandustootjatele väga suuri saagikadusid ning sellest on väga raske vabaneda. Näiteks on haigustundlikud valge peakapsas, redis, kaalikas ja raps. Nuutri levik on hoogustunud kuna Eestis on rapsi kasvatamise maht kasvanud.

 

„Nuutrit saab lasta määrata nii mullast kui ka taimsest materjalist,“ ütleb METKi mikrobioloogia labori juhtaja asetäitja Piret Van Der Sman. „Proovi analüüsimiseks on vaja 500 ml mulda või ühte haigestunud juurega taime. Analüüsimiseks kasutatakse reaalaja PCR meetodit.“

„Nuutri leviku piiramisele aitab kaasa põldude lupjamine, ristõieliste umbrohtude tõrje ja nuutrikindlate sortide kasvatamine. METK on võtnud plaani korraldada novembris ka eraldi veebiseminar, kus koostöös põllumajandusvaldkonna spetsialistidega otsime kapsanuutri probleemi lahendamiseks võimalusi,“ teavitab teadmussiirde programmi maaviljeluse nõukogu liige ja METKi seemnekeskuse müügijuht Ain Lepik. „Täpsema aja seminari toimumise kohta teatame oktoobri teises pooles.“

 

Rohkem infot: https://metk.agri.ee/laboriteenused-poldkatsed/laboriteenused

 

Alates 1. jaanuarist 2023 ühinesid Eesti Taimekasvatuse Instituut (ETKI) ja Põllumajandusuuringute Keskus (PMK) üheks asutuseks. Ühendasutuse nimi on Maaelu Teadmuskeskus (METK).

 

Allikas: Maaelu Teadmuskeskuse 10.10.2023 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.