Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri/5. oktoober 2023 (2023-10-06 06:44:33)


EPA otsestuudio räägib vaid olulisest

EPA 2023 oluline uudis on, et seekordne otsestuudio toimub mõlemal messi päeval ja seda kannab üle meediapartner Maaleht. Otsestuudios toimub 11. oktoobril kell 11 EPA 2023 messi pidulik avamine.

Otsestuudios võtavad messi pidulikul avamisel sõna EPKK nõukogu esimees Sivar Irval, Aasta põllumees Airi Külvet ja koja juhatuse esimees Ants Noot. Seejärel lõigatakse uudseleiba, mida on kohale toonud Leivaliidu president Uno Kaldmäe.

Stuudio kavas leiavad käsitlemist valdkonda mõjutavad teemad ja päevasündmused. Arutelud, intervjuud, kogemuslood – kõik, mis aitab põllumajandussektoris tegutseval inimesel näha suuremat pilti või saada rohkem teavet, võetakse seekord jutuks. Samuti räägitakse muutuvatest regulatsioonidest ja sellest, milliseid nõudeid tuleb juba lähiajal sektoris tegutsevatel ettevõtetel täita. Lisaks looma-, taime- ja tehnikaalastele nõuannetele jagatakse otsestuudios põuase suve toimetuleku kogemusi ja sellest võrsunud uusi teadmisi.

Messi esimesel päeval, 11. oktoobril toimub otsestuudios regionaalministri infotund algusega 13.10, kuhu saab veel küsimusi esitada. Küsimused regionaalministrile saab saata: ragnar@epkk.ee

Otsestuudio päevakav on nähtav: SIIT.

 

 

 

Staažikas kastmete ja majoneeside valmistaja laiendab haaret

Polven Foodsi ekspordijuht Nadezda Filatova ütles, et kuigi ettevõttel on 25-aastane kogemus soolaste kastmete, majoneesi, kondenspiima ja magusate termotäidiste valmistamisel, osalevad nad sellel sügisel toimuval ANUGA messil alles esimest korda. Ettevõtte eesmärgiks on välisturgudele teada anda nende tootmispotentsiaalist ja kaasaegsest tootearendusest.

„Ühtlasi soovime messikülastajatele tutvustada kogu meie maitsete paletti, et igaüks saaks valida oma lemmiku. Tutvustame oma peamisi jaekaubandusbrände Jaani ja Rezeknes Legenda, Lemmik ja Sveiks. Lisaks tutvustame HoReCa tooteid ja Private Labeli võimalus,“ rääkis Filatova. „Hetkel töötame oma uue majoneesi ja kastmete valiku kallal, millel on meie jaoks täiesti uus kontseptsioon,“ lisas ta.

7. oktoobril avatakse Saksamaal, Kölnis Euroopa üks suurimaid toidumesse. Ekspordijuht Filatova nimetas messil osalemise üheks põhjuseks laialdasi kogemusi kvaliteetsete toodete tarnimisel klientidele nii jaekaubanduses kui ka HoReCa tööstuses, siis nüüd otsivad nad uusi võimalusi oma haarde laiendamiseks.

„Taotleme Polven Foodsis kvaliteeti jätkusuutlike toorainete, uuenduslike retseptide ja pakendamise kaudu. Kasutame ainult parimaid koostisosi ega tee kunagi järeleandmisi oma kõrgete standardite osas. Kuna me hoolime maitsvast toidust,“ kinnitas Filatova. „Loomulikult tahame tutvustada Eesti maitseid läbi oma toodete aga samuti on väga oluline näidata oma tootmispotentsiaali. Teeme oma partneritega tihedat koostööd, et täita ühiseid eesmärke,“ lausus ta.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

 

Presidendi sõnul on lastele vaja rohkem rääkida, kuidas leib meie lauale tuleb

Esmaspäeval alanud leivanädal päädis 3. oktoobril presidendi lossi viidud uudseleivaga. President Alar Karis kiitis Leivaliidu tegevust ja julgustas neid veelgi enam koolilastele rääkima, kuidas leiba tehakse.

Leivanädalal on kaunis komme uuest rukkisaagist valmistatud leib viia presidendile, nii ka tänavu. President Alar Karis tänas leiva üleandmisel Leivaliidu delegatsiooni ja soovitas leivateoks kasutada ikka kohalikku toorainet. Ka ütles president Karis, et lastele on vaja rohkem selgitada, kuidas leib tuleb meie lauale, et lapsed mõistaksid kogu leiva valmistamise protsessi.

Juba 25. aastat peetakse iga sügis leivanädalat, et hoida au sees meie rukkileiba ja sellega seonduvat. Eesti Leivaliidu president ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu liige Uno Kaldmäe ütles, et rukkileiva rolli meie söögilaual ei saa ka täna alahinnata, kuna rukkil on suur toiteväärtus ja sellest valmistatud leib annab sööjale väärtuslikke liitsüsivesikuid, kiudaineid ja vitamiine. „Oleme rukkileiva tarbimisega üsna unikaalsed, kuna kogu maailmast kasvatatavast teraviljast moodustab rukis vaid 1,5%,“ rääkis Leivaliidu president.

Ta lisas, et Eestis hakati rukkileiba sööma 11. sajandil. „Seega saame öelda, et ajalooliselt on rukkileib olnud eestlaste söögilaual väga pikalt, koguni tuhat aastat.  Talupojakultuuris oli leib peamiseks toiduaineks kuni 20. sajandi alguseni välja ja kõiki muid toite nimetati leivakõrvaseks,“ sõnas Kaldmäe.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

 

 

Jõgevamaa toidupärlid: avastused tõusvast toidupiirkonnast

Septembrikuu on Eestis teada kui kohaliku toidu kuu, paras aeg on keskenduda maitsvatele avastustele ja kohalike toidupärlitele. Üks tõusev toidupiirkond, mis end kindlalt Eesti gastronoomilise kaardile märkinud, on Jõgevamaa.

Jõgevamaa on võtnud endale uhke moto “Jõgevamaa katab laua” ning tõepoolest, siinsel piirkonnal on mitmeid toredaid väiketootjaid, kes seljad kokku pannes suudavad katta kogu sinu toidulaua. „Kuigi Jõgevamaa ei ole seni olnud tuntud kui suur toidupiirkond, on kõik eeldused selleks olemas. Rahvusvaheline projekt BASCIL, mille eesmärk on edendada maapiirkonna toiduturismi teenuseid Eestis ja teistes Läänemere piirkonna riikides, aitab Jõgevamaa ettevõtjatel selles suunas samme seada,“ kinnitas Jõgevamaa Koostöökoja kohaliku toidu spetsialist Ülle Jukk.

Kes on need ettevõtjat Jõgevamaal, kes katavad Su laua?

Üks märkimisväärne ettevõtja Jõgevamaal on Meemeistrite talu, mida veavad peremees Raul ja perenaine Kristi Terep. Nad on traditsioonilise mee tootmisele lisanud uuendusliku nüansi, tuues särtsu oma tootevalikusse erinevate lisanditega mee näol. Nende toodetes on kombineeritud maitserikkad lisandid, mis on võitnud nii klientide kui ka žüriide südamed. „Parima Talutoidu“ konkursil pälvis musta küüslauguga mesi “Parima lisandi” tunnustuse ja duo mesi astelpaju ja mustsõstraga sai “Parima maiuse” tiitli.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

 

Koja konverentsid ja seminarid
04.10.2023 - Tööohutust tutvustav koolitus „Kuidas korraldada töötervishoid efektiivsemalt?“
04.10.2023 - EPKK Infopäev “Trendid toidutootmises”
06.10.2023 - EPKK Infopäev “Koostöö teadusasutustega”
11.10.2023 - EPKK konverents “Metsandusfoorum 2023”
11.10.2023 - EPKK konverents “Maheturg 2023”
12.10.2023 - EPKK Lamba- ja kitsekasvatajate aastakonverents 2023 „Elu kiskjate maailmas“
11.10.2023 - Eesti Lihaveisekasvatuse Aastakonverents 2023: pole talumeest – pole toitu – pole tulevikku
12.10.2023 - Infopäev “Eesmärk omaette: toiduraiskamise vähendamine, toidu annetamine ja toiduohutus”
11.-12.10.2023 - EPKK mess „EPA 2023"
11.-12.10.2023 - EPKK messi OTSESTUUDIO

 

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.