Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lõuna-Eesti põldudel saab ise maasikaid noppida (2007-06-21 06:50:46)

Vara valminud maasikas on vallutanud turuletid. Mõned suured maasikakasvatajad, kes kogu oma saagiga korjajate nappuse tõttu turule ei pääse, kutsuvad inimesi oma põllule odavama hinnaga marju korjama.

«Suurepärane pakkumine, meil on juba üks pang täis,» rõõmustas eile Luunja lähedal Lemmatu marjatallu kuulutuse peale perele maasikaid korjama läinud tartlanna Mervi Hainsalu. «Turult nii odavaid maasikaid ei saa. Siin öeldi enne korjamist veel mitu korda, et kõht tuleb kah täis süüa.» Peale tema oli eile kella üheks päeval Lemmatu tallu maasikaid korjama tulnud veel neli ema koos lastega.

«Rahvast tuleb kindlasti juurde, inimesed muudkui helistavad, uurivad hinda ja küsivad teed,» ütles Kärt Karhu-nen, kes kasvatab Lemmatu talus koos abikaasa Ville Karhu-sega maasikaid ja teisi marju.

Huvilisi jätkub
Karhuste telefon oli punane juba iseteeninduse esimesel päeval, üleeile, mil Tartu Postimehes ilmus kõiki Lemmatu tallu maasikaid korjama kutsuv kuulutus.

«Ma ei lugenud, kui palju inimesi esimesel päeval korjamas käis,» rääkis Kärt Karhu-nen. «Aga väga hea päev oli – meilt korjasid ja ostsid inimesed endale kolmsada kilo maasikaid.»

Ise korjatud maasikate eest tuleb Lemmatu talus maksta 12 krooni kilo eest. «Tegelikult peaks kohapeal korjatud mari olema turul müüdavast kallim,» märkis Kärt Karhunen. «Oskamatu või lohakas korjaja võib põllu omanikule palju kahju teha, sest maasikas on õrn taim.»

Eesti suurim marjakasvatustalu, Haaslava valla Marjamaa talu on samasugust marjakorjamise võimalust marjaturismi nime all pakkunud neli aastat.

«Ei saa kurta, inimesi ikka käib endale marju korjamas,» ütles Marjamaa talu peremees Tõnu Oks.

Eile hommikupoolikul olid mõned huvilised oma tulekust peremehele juba teada andnud. Marjamaa talu küsib isekorjatud maasikate eest 20 krooni kilost.

Suured maasikakasvatajad ei saa aga loota vaid marjaturismile.

Eilegi noppisid mõlemas talus maasikaid ka palgatud korjajad, Marjamaa talu tõi endale abijõudu Narvast. Kilo korjatud marjade eest saab korjaja sõltuvalt töö kvaliteedist ehk marjade puhtusest 5–8 krooni.

Selge on see, et maasikakasvatajad üha enam küpsevaid marju vaid turul maha müüa ei jõua, sest pakkujaid on seal omajagu. Maasikate kokkuostjaid Eestis aga peale Marjamaa talu polegi. «Eestis ei osta tööstused maasikaid kokku, sest pakutavad kogused on väikesed,» selgitas põllul kasvanud head-paremat purki pistva ASi Salvest juhatuse liige Tamara Gubenko. «Maasika- ja ka kurgikasvatajate suur probleem on see, et saagi valmides pole neil korjajaid. Sellepärast ei saagi nad oma põlde suurendada ning suuri koguseid pakkuda.» Ka hind pole vastuvõetav

Salvestile pole vastuvõetav ka maasikate hind. «Turul maksab maasikakilo praegu 35–40 krooni,» ütles Gubenko. «Kui paneme sellele veel suhkru hinna otsa, siis saame kosmilise hinnaga moosi.» Salvest ostab moosi tegemiseks külmutatud maasikaid, millest osa on kasvatatud Eestis ja osa kaugemal Euroopas.

Turul ja poes
• Tartu avaturul sai eile lõuna ajal kodumaist maasikat osta hinnaga 30–45 krooni kilo. Üks müüja pakkus ka hiigelsuuri marju ja küsis kilost 50 krooni.

• Rimi Hypermarketi puuviljaletis maasikaid polnud. Küll aga kauples nendega poe sissepääsu juures OÜ Conesco. Firma pakkus Hispaaniast pärit maasikaid 58- ja Eesti maasikaid 98-kroonise kilohinnaga.

• Tartu kaubamaja toidumaailmas maasikaid polnud. Toidumaailma ees pakkus OÜ Conesco Hispaania maasikaid 58 ja Eesti maasikaid 98 krooni kilo.

Allikas: www.postimees.ee 20.06.2007.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.