Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Läänemaalt leiti püst-linalehik (2007-06-19 10:59:02)


16. juunil leidsid Eesti Orhideekaitse Klubi liikmed Läänemaalt Virtsu lähedalt kasvamas püst-linalehiku (Thesium ebracteatum). Leiu harukordsus seisneb selles, et seni on taime leitud vaid piiratud alalt Rapla-ja Harjumaal.

Riikliku Looduskaitsekeskuse liigikaitse peaspetsialist Ivar Ojaste sõnul oli Eestis seni teada 40 selle taime leiukohta, ükski neist ei asunud seni väljaspool Rapla- ja Harjumaad. Selle liigi Eesti populatsioon kasvab täiesti eraldi tema põhilisest levikualast, mis jääb meist lõuna poole metsastepi aladele. Ka Lätis ja Leedus on teada vaid üksikuid leiukohti.

Püst-linalehik on looduskaitse II kaitsekategooria liik ning kuulub Eesti Punase Raamatu ohualtide liikide hulka (tegemist on liigiga, mille levik ja arvukus Eestis kiiresti väheneb). Peamiseks ohuteguriks liigile on avamaade võsastumine peale niitmise lõppemist.

Väliselt on püst-linalehik üsna tähelepandamatu kollakasroheline taim, mis kasvab poolparasiidina teistel niidutaimedel, eelistades kasvukohana kuivi niite, puisniite ja looalasid. Tema õitsemisaeg on mai lõpus ja juuni alguses.

 

Allikas: Riikliku Looduskaitsekeskuse 19.06.07 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.