Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti taimetervise süsteem sai olulist ajakohastust (2007-06-19 10:57:27)


Teisipäeval, 19. juunil, algusega kell 09.45 toimub Briti Saatkonnas mestimis- (twinning) projekti “Kahjulike organismide funktsionaalse kontrollisuutlikkuse ajakohastamine Eestis” lõpuseminar, millel osaleb Briti Teadusliku Laboratooriumi (Central Science Laboratory) peadirektor prof. Michael Roberts ning Eesti Põllumajandusministeeriumi nimel esineb  sõnavõtuga välissuhete ja arenduse asekantsler Ruve Šank.

Projekti rahastas Euroopa Komisjon uutele liikmesriikidele üleminekutoetusteks planeeritud vahenditest. Mestimisprojekti teostamist toetas Euroopa Komisjon, Ühendatud Kuningriikide ja Taani valitsused, Eesti Põllumajandusministeerium ja Rahandusministeerium. Mestimisprojekti maksumus oli 800 000 eurot, laboriseadmeid rahastati 90 000 euro ulatuses ning karantiinkasvuhoonet 500 000 euro ulatuses. Kõigi kolme projektikomponendi rahastamisel on Eesti riigi osalus 25%.

Lõppeva projekti eesmärk oli tugevdada Eesti Põllumajandusuuringute Keskuse suutlikkust kahjulike organisimide analüüsimisel Eestis andmaks omapoolne panus ühenduse ühtsesse fütosanitaarsüsteemi.

Projekt hõlmas labori spetsialistide (viroloogia, bakterioloogia, nematoloogia, entomoloogia ja mükoloogia valdkondade) erialast koolitust, ajakohaste dokumentide koostamist, kvaliteedisüsteemi väljaarendamist, samuti kahjulike organismide kontrolliks ja analüüsimiseks vajaliku kõrg-funktsionaalse karantiinkasvuhoone ehitamist ning laborisse vajalike lisaseadmete uuendamist ning erialakirjanduse täiendamist.

Kõrgemate standardite kindlustamine taimervises ei ole tõhusa tootmise korraldamise ja toiduohutuse seisukohast oluline üksnes liikmesriikidele endile, vaid ka Euroopa Liidule tervikuna. Ohtlikud taimekahjurid ja haigused võivad Euroopa Liidu siseturul kiiresti levida rahvusvahelise kaubanduse kaudu.

Kui selliseid kahjustajaid ei avastata või ei saa kontrolli alla, ohustavad need mitte ainult Eesti põllumajandust ja keskkonda, vaid kõiki Eestiga kaubavahetuses olevaid maid. Lisaks sellele on Eestil ka kandev roll idapiiri ületava taimse materjali kontrollimisel.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 19.06.07 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.