Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Elusorganismides leiduvate nanoosakeste uurijad kogu maailmast kogunevad Eesti Maaülikoolis (2023-09-08 09:15:05)


8. ja 9. septembril toimub Eesti Maaülikoolis konverents "Converging extracellular vesicle research in all domains of life towards understanding their potential functional applications", mis keskendub imepisikeste osakeste - ekstratsellulaarsete ehk rakuväliste vesiikulite - bioloogilistele omadustele ja kasutusvõimaluste uuringutele erinevates eluvaldkondades.

Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi professor Alireza Fazeli selgitab, et rakuvälised vesiikulid mängivad olulist rolli rakkudevahelises suhtluses, sh molekulaarse teabe vahetamises. "Vesiikulid on nanosuuruses struktuurid, mida eraldab muust keskkonnast rakumembraan. Rakuvälised vesiikulid on eraldunud raku seest rakke ümbritsevasse keskkonda. Piltlikult võib neid pidada rakus loodud pakenditeks, millel on ülitähtis roll mitmesuguste molekulide, nagu valgud, lipiidid ja nukleiinhapped (DNA ja RNA), transpordil," ütles Fazeli.

Eesti Maaülikoolis on rakuväliste vesiikulite uuringud maailma tipptasemel. "Maaülikooli teadlased on jõudnud teoreetilistest teadmistest väga edukalt läbi laborikatsete ka praktiliste rakendusteni, suutes neid osakesi spetsiifiliste tehnikate abil edukalt isoleerida. See tähendab sisuliselt rakuväliste vesiikulite tootmist, mis omakorda loob võimaluse võtta rakuvälised vesiikulid kasutusele inim- ja veterinaarmeditsiinis, farmaatsias, keskkonnateadustes ja mujal," tõdes professor Fazeli.

Seega on rakuvälised vesiikulid maaülikooli teadlastele huvipakkuvad ka ühise tervise (One Health) uurimissuunda silmas pidades: "Neid osakesi kui peamisi rakkudevahelisi suhtlejaid uurides saame paremini mõista nende rolli nii inimeste kui ka loomade haigustes. See annab meile võimaluse luua ühiseid diagnostilisi, terapeutilisi ja ennetavaid strateegiaid. Lisaks on ka keskkonna tervis põimunud elusorganismide tervisega ja kui me uurime rakuväliste vesiikulite mõju keskkonnaprotsessidele, võime saada väärtuslikke teadmisi looduskaitse ja ökoloogilise tasakaalu tagamiseks," selgitas Fazeli.

Alireza Fazeli sõnul ongi Eesti Maaülikoolis toimuva konverentsi üks eesmärke rõhutada rakuväliste vesiikulite uurimise valdkondadeülesust. "Vaatleme nende kahe päeva jooksul rakuväliste vesiikulite rolli erinevates eluvormides, alates inimestest ja loomadest kuni taimede ja mikroobideni. Samuti uurime, milline mõju võiks nende osakeste kasutamisel olla tervisele, biotehnoloogiale, ökoloogiale ja teistele eluvaldkondadele," selgitas Fazeli.

Fazeli lisas, et Tartusse kohapeale on konverentsile oodata umbes 75 osalejat kogu maailmast, lisaks plaanib palju teadlasi konverentsist osa saada ka videoülekande vahendusel. Osalejate erialane taust ulatub veterinaar- ning inimmeditsiinist kuni taimebioloogia, biotehnoloogia, farmaatsia, mikrobioloogia ja nanoteaduseni.

Konverents toimub Euroopa Komisjoni Horisondi programmist toetatud teadusprojektide Combi-Vet ja OH-boost raames. Tutvu konverentsi programmiga konverentsi kodulehel: https://www.combivet.ee/annual-conference-2023.html

 

Allikas: Eesti Maaülikooli 8. september 2023 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.