Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ruska ja virmalised - retk sügisvärvides Lapimaale (2023-09-07 07:42:01)


Neljapäev, 21.09.2023 - pühapäev, 24.09.2023


Looduse Omnibuss viib teid nautima Põhja-Soome tundra loodusimet ruskat.

Sügisel pärast esimesi öökülmasid sõidetakse üle maailma Lapimaale, Põhja-Soome tundrasse, vaatama erakordset loodusnähtust ruskat. Nagu meil Eestis Soomaal on viis aastaaega, on ka Soome Lapimaa tundras viis aastaaega. See on sügisene looduse värvidemäng, kus punased toonid annavad sellele aastaaegade vaheldumisele erilise võlu. Puud ja põõsad, mäeküljed ja rabamaastik - kõik on just nagu leekides. Ruska algab Soome põhjapiirilt umbes septembri teisest nädalast ja jõuab umbes nädala võrra hiljem Lõuna-Lapimaale. Muidugi võib ruska aeg nihkuda olenevalt ilmastikuoludest kalendris siia- ja sinnapoole.

Esimesel päeval on meil pikk teekond Tallinnast Helsingi ja sealt juba edasi läbi Lahti-Jyväskylä-Kuopio-Iisalmi-Suomussalmi Kuusamo külje alla Rukale.

Teisel päeval sõidame hommikul Kuusamosse ja külastame sealturismikeskust Karhuntassu, kus asub Soome maailmakuulsa loodusfotograafi ja kirjaniku, Oulu ülikooli audoktori, Hannu Hautala
loodusfotokeskus.

Seejärel pöördume tagasi Rukale ja teeme jalutuskäigu lühikesel matkarajal Konttaineni mäele. Seal on suur tõenäosus näha ka õnnelind laanenääri, kelle järgi Hannu Hautala nimetas kogu Kuusamo kanti Õnnemaaks. Konttaineni äe tipust avanevad tõeliselt suursugused lummavad vaated Konttaineni järvele ja seda ümbritsevatele Ruka
mäenõlvadele.

Sealt siirdume põhjapolaarjoone lähedale Soome-Venemaa piirile Oulanka rahvusparki, mis loodi 1956. aastal ja mida laiendati 1982. ja 1989. aastal. Alates 2002. aastast oli Oulanka esimene kahest Soome rahvuspargist, mis sai Maailma Looduse Fondi PAN Parkide osaks. Oulanka rahvuspark jääb Põhja-Pohjonmaa ja Lapimaa maakondade
territooriumile.

Esimesed asukad selles piirkonnas olid Lapimaalt pärit saamid, kes elasid siin kuni 17. sajandi lõpuni, mil nad pidid andma teed soome asunikele. Oulanga maastiku moodustavad vanad männimetsad, käänulised jõeorud koos kärestikega, aga ka järsu seinaga kaljukuristikud ja ulatuslikud sooalad pargi põhjaosas. Rahvuspargi miljöö peamiseks kujundajaks on looklev Oulanka jõgi. Bioloogiline mitmekesisus on rikas ohustatud taime- ja loomaliikide poolest.

Oulanka on üks populaarsemaid rahvusparke Soomes. Uudistame rahvuspargi külastuskeskust ja teeme matkarajal rännaku Kiutakönkä võimsa 100 meetri pikkuse kärestikuni.

Õhtul saab igaüks võimaluse tutvuda lähemalt Eesti suusaspordi sõpradepõhjas seas tuntud Kuusamo linnaga, kus murdmaasuusatamise rahvusvahelistel võistlustel ka meie sportlased omal ajal vägitegusid tegid.

Kolmandal päeva hommikul võtame ette teekonna Lapimaa halduskeskusesse Rovaniemisse. Rovaniemi on Soome viimane suurem linn nii kaugel põhjas, kust polaarjooneni jääb veel vaid umbes 10 km. Rovaniemi oma 65 tuhande elanikuga on Soomes rahvaarvult 17. kohal.

Teise maailmasõja ajal hävis sõjategevuse käigus 90% linnast.
Rovaniemi ehitati uuesti üles arhitekt Alvar Aalto planeeringu alusel.

Rovaniemis külastame sealset põhilist reisiatraktsiooni Arktikumi, Arktika muuseumi ja teaduskeskust. Keskuse näitused uurivad Arktika loodust, inimkultuuri, ajalugu ja kaasaega, inimelu kooskõla loodusega.

Ja nagu kõik teavad, elab Lapimaal Rovaniemi lähedal polaarjoonel Pajakülas jõuluvana. Käime läbi ka jõuluvana kodukülast (Joulupukin pajakyla), kus on olemas kõik vajalik jõuluvana ja päkapikkude igapäevaseks tööks. Soovijatel võimalus pildistada end koos jõuluvanaga.

Sealt siirdume põhjamaa sügise ilu vaatama 1982. aastal asutatud Riisitunturi rahvusparki. Riisitunturi rahvuspark on mägine ala ning seal asub ka palju soid. Päikeseloojang ruska ajal Riisitunturis võib olla kordumatu elamus.

Selgetel sügisõhtutel on suur võimalus näha ka virmalisi. Aurora Borealis ehk põhjavalgus on atmosfääri kõrgemates kihtides esinev päikesetuulest põhjustatud optiline nähtus, mida Soome Lapimaal võib esineda kuni 200 päeval aastas, samas kui Lõuna-Soomes jääb selliste päevade arv tavaliselt alla 20.


Neljandal päeval alustame teekonda tagasi koju.

Retke juhib geograaf ja ajakirjanik Toomas Kümmel

Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest neljapäeval kell 5.45


Tagasi Tallinnas pühapäeval vastu esmaspäeva kell 00.30

Sõidu hind 490 eurot (hinnas laevapiletid, ööbimine, hommikusöögid)
Lisatasu eest muuseumipiletid

Pass või ID kaart kaasa.

Registreerimisel vajame osaleja täpset ees ja perekonnanime, sünnikuupäev, kuu ja aasta ja telefon.


Lisaks saab osta hommikusöögi laevas

Hommikusöök 16 eurot


Palume registreerida retked@looduseomnibuss.ee. Info telefonil 56476297

Vajalik täpne nimeline registreerimine koos sünnikuupäevaga laevapiletite ostmiseks. Saadame kinnituse ja arve.

Arved tuleb tasuda tähtajaks.

Palume end registreerida, kui olete kindlad tulijad !

 

Allikas: Looduse Omnibussi teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.