Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aiatööd tehes tuleb oma selga hoolega hoida (2007-06-19 07:37:37)


Et aiahooaeg on juba täies hoos, oleks paslik anda väikseid näpunäiteid, kuidas aiatöödel oma tervist paremini hoida.

 

Oluline on füüsilist koormust nõudvatel aiatöödel pöörata rohkem tähelepanu selja ja luude-liigeste kaitsmisele. Selleks ei pea liikumist piirama, vaid tuleb olla ettevaatlik raskuste tõstmisega.

 

Näiteks aiamaad kastes on kasulik pigem väiksema mannerguga mitu korda jalutada, kui üks kord suur ja raske pangetäis vett tuua.

 

Kui on vaja maast tõsta mõnd raskemat asja, tuleb doktor Viktor Vassiljevi sõnul teha seda nii, nagu raskekaalusportlased pommi sikutavad: enam-vähem sirge seljaga kükitada, haarata raskusest kinni ning jalalihaste jõul ennast sirgu ajada.

 

“Enamik inimesi teeb valesti, kui kummarduvad ette ja üritavad seljalihaste jõul raskust tõsta,” räägib Vassiljev. “Kummargil selja puhul toetuvad selgroolülid üksteisele ainult eesmise servaga ja selle serva mõnele millimeetrile tekib ämbritäit vett tõstes paarisajakilone surve. Pole siis ime, kui hõrenenud luu sellele vastu ei pea. “Luuhõrenemine on paraku seenioride seas päris tavaline nähtus. Raskust sirge seljaga tõstes on lülidevaheline toetuspind kümneid kordi suurem ja koormus samavõrra väiksem.

 

Allikas: ajaleht Virumaa Teataja 19.06.2007.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.