Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri / september 2023 (2023-09-04 07:46:18)

Vaata, kes on kandidaadid parima taimekasvataja konkursil

Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES) tunnustab juba kümnendat korda parimat taimekasvatajat. Kolmandat korda valitakse parim taimekasvataja aiandustootjate seast. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) esitas konkursile Joosepi talu noorperemehe Ranet Roositalu.

Koja esindajana žürii töös osalev Kaisa Vahtmäe ütles Ranet Roositalu kandidatuuri esitamise kohta, et Ranet on jäänud silma seetõttu, et on uuendusmeelne ja teeb ka kojaga koostööd. "Ta tunneb oma kasvatust hästi ja jagab sellest lähtuvalt ka oma teadmisi. Ranet on olnud alati nõus osalema valdkondlikel infopäevadel ja konverentsidel ning ka vajadusel esinema. Eriti väärib esiletõstmist mullusuvine lasteaedadele suunatud aktsioon "Igale lapsele oma maasikas", kus mitu tuhat frigo maasikataime tuli just Joosepi talust. Oleme saanud lasteaedadelt palju positiivset tagasisidet. Kuna Ranet on aidanud taimekasvatust propageerida laste hulgas, siis jäi ta meile eriti silma," kiitis koja põllumajanduse valdkonna nõunik Vahtmäe. Ta lisas, et Raneti sõnul on nüüd mitmed lasteaiad ka Joosepi talu külastanud ja laste huvi valdkonna vastu on kõvasti suurenenud. "Lähtuvalt eelmise aasta aktsioonist on Ranet arendamas lastele suunatud projekti, millega anda põllumajanduslikke teadmisi juba väikestele lastele ning sellega kasvatada põllumajandusest teadlikke inimesi," rõhutas Vahtmäe.

Kandidaatide nimekiri lukus

Konkursi raames loetakse aiandustootjateks köögiviljakasvatajad, kartulikasvatajad, marjakasvatajad, puuviljakasvatajad, puukoolimajandajad ja lillekasvatajad.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

 

 

Uus põllumajandusaasta algas Brüsselis süsiniku aruteluga

Euroopa Parlamendi põllumajanduse ja maaelu arengu komisjon hääletas oma 30. augustil jätkunud istungil parlamendiliikme Martin Hlaváčeki (Renew, CZ) ettepanekut eemaldada süsinikku tootmist puudutavad kohustused sertifitseerimisraamistikust, kiites selle suure häälteenamusega heaks. See hääletus saatis põllumajanduskomisjonilt selge sõnumi: süsiniku tootmine on osa lahendusest ja selle uue mudeli keskmes peavad olema põllumehed/metsamehed.

Tšehhi raportööri juhtimisel saavutas komitee kompromisside komplekti, mis tagavad tervikliku lähenemisviisi süsiniku tootmisele põllumajandusettevõtetes või metsades. Heakskiidetud arvamusega muudeti komisjoni ettepanekut, lisades leevendus- ja kohanemistegevused. Komitee on ELi põllumajandustootjate selle taotluse ära kuulanud. See võimaldab tasuda täiendavaid keskkonnamõjusid ja tagada olemasolevate süsiniku tootmise kavade järjepidevus lihtsustatud protsessi kaudu, mis ei tekita tarbetut halduskoormust. On oluline, et tunnustataks kõiki põllumeeste, metsameeste ja põllumajandusühistute juba tehtud jõupingutusi, soodustades seeläbi üleminekut.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

 

Statistikaamet: põllumeeste osalemise aktiivsusest sõltub palju

Põllumajandussektoris läbiviidav küsitlus aitab paremini sihte seada. Seetõttu on aktiivne kaasalöömine just sektori enda huvides, et lähitulevikus tehtud andmete analüüs ja nende baasil vastu võetud otsused oleksid võimalikult hästi rihitud, toonitab Statistikaamet.

1.septembrist 15. novembrini korraldab statistikaamet põllumajanduse struktuuriuuringu, mis annab põhjalikuma ülevaate põllumajanduse olukorrast ja on oluline sisend põllumajanduspoliitika kujundamisel. Põllumajanduse struktuuriuuringuid korraldatakse kõigis Euroopa Liidu riikides iga 3-4 aasta järel, iga kümne aasta järel korraldatakse struktuuriuuringud põllumajandusloendusena.

Statistikaameti põllumajandusstatistika tiimijuht Eve Valdvee sõnul avaldab statistikaamet iga-aastaselt registrite ja väiksemate temaatiliste uuringute info alusel põllumajandustoodangu andmeid, kuid põllumajanduse struktuuriuuringud annavad põllumajanduses toimuvast suurema pildi, sh kuhu liigub Eesti põllumajandus ja kes vajavad toetusi. Näiteks viimane, 2020. aasta põllumajandusloendus näitas, et kümne aastaga on Eesti põllumajanduses toimunud suured muutused, sh

  • põllumajanduslike majapidamiste arv on vähenenud veerandi võrra, see trend on sama ka mujal Euroopa Liidus; ....

Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

 

Koja konverentsid ja seminarid
26.09.2023 - konverents "Aasta Põllumees 2023 - Põllumajandussektor muutuvates tingimustes"
11.-12.10.2023 - EPKK mess "EPA 2023"

 

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.