Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Saaremaa jõevähid surid vähikatku (2007-06-18 17:19:09)


Norra veterinaarinstituudis tehtud analüüsid näitasid, et tänavu Saaremaal Põduste jões surnud vähid põdesid vähikatku.

Tänavu aprillis märkasid kalamehed Saaremaal Põduste jões surnud jõevähkisid. Esialgu oli tegemist üksikute kolletega, kuid vähkide haigestumine ja suremine levis edasi. Vaatlusel ei tuvastatud suremise seost ühegi tööstusettevõttega, sest surnud vähkisid esines rohkelt ka tööstuspiirkonnast ülesvoolu.

“Vähiuurijad hakkasid kahtlustama vähikatku,” ütles Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna peaspetsialist Herki Tuus. “Teadaolevalt ei ole aga Saaremaal kunagi varem vähikatku esinenud, seetõttu saadeti nii surnud kui ka elusalt leitud vähkidelt võetud koeproovid vähikatku põhjustava seene (Aphanomyces astaci) kontrollimiseks Norra Riiklikusse Veterinaarinstituuti.”

Kõikide elusalt tabatud vähkidelt võetud proovide analüüsitulemused näitasidki vähikatku tekitaja DNA esinemist. Paraku puuduvad andmed selle kohta, kuidas ja millal vähikatku tekitaja Saaremaale sattus. Juhtumiga seoses on Keskkonnainspektsioon algatanud menetluse.

Vähikatk võib levida vähkidega, kui neid tuuakse veekogust, kus vähikatk esineb. Aga katk võib edasi kanduda ka veega, mis pärineb vähikatkuga veekogust või märgade püügivahenditega, kui neid on kasutatud nakkuse leviku kohas.

“Nüüd tuleb vältida katkutekitaja edasist levikut Põduste jõest teistesse veekogudesse,” hoiatas Tuus, paludes inimestel Põduste jõest praegu vett mitte võtta ja samuti hoiduda seal kalastamast.

Vähikatku leviku tõrjemeetmete väljatöötamiseks korraldab Keskkonnaministeerium kolmapäeval, 20. juunil Saaremaa
keskkonnateenistuse ruumes arutelu asjassepuutuvate institutsioonide ja vähivarusid uurivate teadlaste osavõtul.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 18.06.07 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.