Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
ELF: Uus tulumaksuvabastus metsaomanikele pole piisav (2007-06-18 17:15:47)


Eestimaa Looduse Fondi (ELF) arvates saab vaid läbipaistev ja legaalne metsandus tagada majandusmetsade  loodusrikkuse säilimise. Just varimetsandus on loodusele ohtlikuim, sest  "must raha" ei hooli muudest väärtustest. Metsakoosluste üleraie ja vääriselupaikade hävimise (viimase 6 aasta jooksul 15%) üheks põhjuseks  on kindlasti varimetsandus.

Riigikogus 14. juunil vastu võetud tulumaksuseaduse muutmise seadus võimaldab 3000 metsasektoris tegutseval FIE-l (füüsilisest isikust ettevõtjal) müüa oma metsast saadud  metsamaterjali 45 000 krooni ulatuses tulumaksuvabalt. Kokku on füüsilisest isikust metsaomanikke 60 000, seega puudutab seadusemuudatus vaid 5%  neist. Ainult FIE-st  metsaomanikele tehtud tulumaksuvabastus pole piisav Eesti erametsanduse pööramiseks läbipaistvale ja jätkusuutlikule arengule.

ELFi metsaspetsialist Kaupo Kohv: "Eesti erametsaomanikke on ligi 60 000, samas kui  praegune tulumaksuvabastus puudutab neist ainult 3000 ehk 5%. Praegune  tulumaksuseaduse muudatus ei aita kuidagi kaasa maksupettuste jm varimajanduse väljatõrjumisele metsandusest, vaid pigem isegi suurendab väikeomanikkonna frustratsiooni "tänu" valitsuse jätkuvale ignorantsusele metsanduse ees seisvate põhiprobleemide lahendamisel. Väikeomanike metsamajandamise käibe maksustamine on nii selgelt ebaõiglane, et tõukab ka lojaalsemaid kodanikke kasutama varimetsandusele iseloomulikke skeeme, et riiklikust ebaõiglusest mööda hiilida."

Lätis kehtib juba üle 3 aasta metsaomanikele puidumüügil täielik tulumaksuvabastus, mille  positiivset mõju metsasektoris läbipaistvuse suurenemise ja muude maksude parema laekumise kaudu on täheldanud juba kõik sektori huvigrupid.

Metsa näol on tegu ühe suurima Eesti rikkusega nii looduslikus kui ka majanduslikus mõttes.  Suurele osale Eestis elavatest ohustatud liikidest on koduks just metsad. Seetõttu on ELFi üheks prioriteediks just säästliku metsamajandamisega ja metsade kaitsega seotud  küsimused.

 

Allikas: Eestimaa Looduse Fondi 18.06.07 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.