Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Tartu Ülikooli Sihtasutuse juurde luuakse professor Olevi Kulli mälestusfond (2007-06-18 15:26:39)


Reedel, 22. juunil 2007 kell 14 allkirjastatakse ülikooli botaanikaaias professor Olevi Kulli mälestusfondi statuut, mille kohaselt toetatakse  ökoloogia eriala noorteadlaste osalemist rahvusvahelistel  teadusnõupidamistel ja töötamist erialaga seotud välismaiste teadusasutuste juures.

Mälestusfondi statuudi allkirjastavad Olevi Kulli sünnipäeval fondi asutajaliikmed – professor Kulli kolleegid nii Eestist kui välismaalt - ja TÜ Sihtasutuse usalduskogu esimees Aare Tark. Toetust saavad taotleda  Eesti ülikoolide taimede ökofüsioloogia, metsaökoloogia ja ökosüsteemide  ökoloogia eriala põhiõppe viimase aasta üliõpilased, magistrandid,  doktorandid ja järeldoktorantuuris õppivad noored teadlased. Fond peab  soodustama Eesti üliõpilaste arusaamist maailmateadusest, aitama luua  kontakte sama eriala inimestega maailmas ja motiveerima üliõpilasi oma  karjääri teadusega siduma.

TÜ Sihtasutuse juhatuse liikme Ruth Kotsari sõnul aitab mälestusfondi  loomine kaasa varalahkunud professor Kulli mälestuse jäädvustamisele ja  tema alustatud uuringute jätkamisele. "Fond aitab tudengitel mõista  rahvusvahelise koostöö tähtsust teaduses ning kindlustada Eesti  ökoloogide järelkasv, kes oleks sama kõrgel rahvusvahelisel tasemel  teadlased nagu Olevi Kulli ise oli," ütles Kotsar.

Reisistipendiumi võivad taotleda ka välisteadlased kui nende külastuse  keskmeks on suhtlemine ja infovahetus Eesti ökoloogia eriala  üliõpilastega. Fondi põhikapital koguneb annetustest. Stipendiumide  määramiseks kuulutatakse välja avalik konkurss, millele laekunud  avalduste hulgast valib stipendiumikomisjon välja stipendiaadid.
Mälestusfondi statuut ja juhend annetuste tegemiseks asub TÜ Sihtasutuse  koduleheküljel aadressil _http://www.ut.ee/sihtasutus_.

Professor Olevi Kull (22.07.1955 -- 31.01.2007) oli kaasaegse Eesti üks  rahvusvaheliselt tunnustatumaid teadlasi, kelle uurimused  fotosünteesiaparaadi ja lehestiku kohanemisvõimest valgustingimustele on  juba muutunud teadusvaldkonna klassikaks. Professor Kull uuris  puittaimede gaasivahetuse ja metsaökosüsteemise süsinikuringe probleeme.

Aastatel 1990 -- 1999 rajas ja juhtas Olevi Kull praeguse Tallinna  Ülikooli ökoloogia instituudi Tartu osakonda, alates 1999. aastast  juhtis ta rakendusökoloogia professorina TÜ botaanika ja ökoloogia  instituudi ökofüsioloogia õppetooli ning 2004. aastast ka TÜ botaanika  ja ökoloogia instituuti. Lisaks sellele juhtis ta ka TÜ alus- ja  rakendusökoloogia tippkeskust ning ökoloogia ja keskkonnahariduse  doktorikooli. Pikka aega oli ta Haridus- ja Teadusministeeriumi  teaduskompetentsi nõukogu ekspert ning Eesti Teadusfondi nõukogu liige  ja ekspert, samuti Euroopa Teadusfond nõukogu liige. 1995. ja 2000.  aastal pärjati professor Kull Eesti riikliku teaduspreemiaga. 2005.  aasta suvel jõudis ta alustada maailmas ainulaadse välistingimustes  õhuniiskuse varieerimise eksperimenti Järvseljal selgitamaks  prognoositavate kliimamuutuste mõju puude füsioloogiale ja kasvule.

Allikas: 
TÜ 18.06.07  pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.