Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri / 18. august 2023 (2023-08-18 10:51:49)

Raul Peetson: panime seljad kokku, et koolides tasuta piim säiliks

Põhja-Pärnumaa vallavanem Aivar Mäe ütles, et kuigi riik on vastu võtnud otsuse, et selle aasta sügisest jagatakse tasuta koolipiima ja piimatooteid ainult kuni üheksanda klassi õpilastele, siis Põhja-Pärnuma vallas ei raisata aega sellele, et kuidas ei saa, vaid leitakse lahendus, kuidas saab.

"Meie vallas toodetakse 130 000 liitrit piima päevas. Me oleme piimatootmises Pärnumaal esimesed. See tähendab, et meie lapsed piimanälga ei jää," kinnitas Aivar Mäe. "Kuna varasemalt on saanud ka gümnaasiumiõpilased tasuta klaasi piima päevas, siis otsustas meie ettevõtja Raul Peetson panna õla alla ning kaasas ka teisi Põhja-Pärnumaa piimatootjaid. Halinga OÜ, Kaisma OÜ ja Vändra AS on kokku leppinud, et tagavad Vändra Gümnaasiumi õpilastele vajaliku piima koguse järgneva õppeaasta jooksul," kiitis Mäe farmipidajaid.

Halinga OÜ juhatuse esimees Raul Peetson ütles, et toitmisharjumused kujunevad välja juba varases lapsepõlves ja vajavad pidevat toetust. "Meie kohalikud piimatootjad ei saa lubada seda, et tervislik toitumine, mis on noorele organismile väga vajalik, jääb tahaplaanile. Peame oluliseks rõhutada, et piim ja piimatooted on inimesele väga vajalikud kaltsiumiallikad. Peame võitlema selle eest, et söödaks kohalikku toitu, seda mis on toodetud siinsamas meie piirkonnas. Sellise piimatootmise potentsiaaliga piirkonnas ei saa lubada, et "valge kuld" ei ole koolides kõigile võrdselt kättesaadav," rääkis Peetson.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

 

 

Breed Expo2 õppereis ehk mis on keskkonnakalkulaator Carbo

Erinevalt Eestist on Soomes palju väikeseid piimafarme - pea 5000, kus kasvatatakse enamasti 50-ne pealist piimakarja. Võrdluseks Eestiga, meil on see number 160. Samas ollakse kliimaneutraalsuse küsimustega tegelemisel meist peajagu üle.

Augusti esimestel päevadel võtsid Eesti ja Läti liha-ja piimaveisekasvatajad ette merereisi Soome, kus neid võõrustas BreedExpo2 projekti partnerriik Soome, kes oli pannud kokku mitmekesise programmi tutvustamaks põllumeestele olulisi organisatsioone ja teadusasutusi ning muidugi farme endid.

Paljudele oli üllatuseks, et Soomes moodustab põllumajandusmaa vaid 7% territooriumist ja sellest mahemaid on 14%. Metsa on loomulikult külluses, lausa 75%.

Esimesel päeval tutvuti Soome aretusorganisatsiooni FABA tegevusega ning täpsemalt genoomtestimise teemaga. FABA tegevusteks on seemendustehnikute tegevuse korraldamine, aretuse nõuandeteenus, genoomtestimise ja lineaarse hindamise koordineerimine. Soomes toimub genoomtestimine Nordic Cattle Genetic Evaluation (NAV) süsteemis. Testimise abil on võimalik tõsta karja geneetilist väärtust valides aretuseks õiged loomad, lisaks saab kontrollida loomade sugupuud ja vältida geneetilisi defekte.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

 

 

Norra siidritootjad inspireerivad maaturismi arendajaid

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) osaleb rahvusvahelises projektis BASCIL, et aidata edendada maapiirkonna toiduturismi teenuseid Eestis ja teistes Läänemere piirkonna riikides. Heaks näiteks on Norra Hardangeri piirkonna siidritootjad, kes on toonud uue hingamise turismisektorisse.

EPKK esindaja Helen Orutari sõnul on projekti õnnestumise eelduseks rahvusvaheline koostöö, kuna partnerriikide kogemustest on palju õppida ning see aitab luua uusi võimalusi ja luua parimaid tavasid toiduturismi valdkonnas. Ta lisas, et üks inspireeriv kogemuste vahetamise sündmus leidis aset suve alguses, Hardangeris, Norras.

"Hardanger on tuntud siidripiirkonnana ning on edukalt sidunud oma toiduturismi teenused naturaalse siidri tootmisega. Kohalik siider on võitnud mitmeid rahvusvahelisi auhindu. Seetõttu piirkonna tootjad loodavad, et Hardangeri siidri nimetus saab tulevikus geograafilise kaitse ja saavutab sama kuulsuse nagu šampanja või konjak," rääkis Orutar. "Siidri farmid Hardangeris asuvad maalilises Fjordide piirkonnas ning populaarseks viisiks nende külastamiseks on siidri kruiis. See unikaalne kogemus võimaldab külastajatel paadiga liikuda siidrikojast-siidrikotta, nautides vaateid ja tutvudes samal ajal siidritootmise protsessiga."
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

 

 

Koja konverentsid ja seminarid
11.-12.10.2023 - EPKK mess "EPA 2023"

 

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.