Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Regionaalminister alustas omavalitsustega konsultatsioone tulubaasi täiendavateks muudatusteks (2023-08-18 09:40:16)


Regionaalminister Madis Kallase kutsel arutasid kohalike omavalitsuste juhid koos ministeeriumi ekspertidega, milliseid muudatusi linnad ja vallad oma tulude kujunemiseks vajaksid, et pakkuda kõikjal üle Eesti kvaliteetseid ja kättesaadavaid kohalikke teenuseid. Eesti Linnade ja Valdade Liit lubas saata omavalitsuste ettepanekud 5. septembriks ministeeriumile.

"Eestimaa on tervik suurematest ja väiksematest linnadest ning asulatest. Kõikjal neis elavad meie inimesed, kes väärivad häid avalikke teenuseid nagu lasteaiad, koolid või seda, et inimesed oleksid hästi hoitud ning et neil oleks hea elukeskkond," ütles regionaalminister Madis Kallas. "Selle pakkumiseks vajavad kõik omavalitsused raha, olenemata nende asukohast või kaugusest pealinnast. Me peame senisest jõulisemalt kaasa aitama regionaalse ebavõrdsuse vähendamisele ning leidma uued jätkusuutlikumad viisid, kuidas omavalitsuste tulubaasi korraldada nii, et raha jätkuks elementaarsete teenuste pakkumiseks nii jõukamatel kui ka vähem jõukamatel omavalitsustel," sõnas minister Kallas.

Järgmiseks, 2024. aastaks, on esimesed sammud selleks astutud: uuest aastast muudetakse omavalitsustele tulumaksu eraldamise põhimõtteid. Suurendatake riiklikust pensionist eraldatavat tulumaksu määra 2,5%-le ning vähendatakse samal ajal muult tulult arvestatud üksikisiku tulumaksumäära 11,89%-le. "See tähendab seda, et jõukamate omavalitsuste tulubaas kasvab mõnevõrra vähem ning selle arvelt saavad leevendust need linnad ja vallad, kus tööealisi elanikke on jäänud vähemaks," selgitas minister Kallas. "Mõistagi ei ole see ideaalne ega kõiki omavalitsusi rahuldav lahendus. Ent see oli kiireim abi, mida saame 2024. aastaks paljude omavalitsuste väga kriitilise seisu parandamiseks ellu viia, sest riigieelarve kehva olukorra tõttu ei ole realistlik omavalitsuste tulubaasi suurendada. Ülejärgmiseks, 2025. aastaks, saame juba rohkemat ära teha ning seda üheskoos kohalike omavalitsuste endiga, kellelt palume Eesti Linnade ja Valdade Liidu kaudu ettepanekuid, kuidas muuta omavalitsuste rahastamist kaasaegsemaks."

Pikemaajaliste lahenduste otsimiseks 14. augustil kogunenud omavalitsuste ja ministeeriumi esindajad nentisid, et tulubaasi arvestusse on muutusi vaja. "Meie jaoks on siin võtmetähtsusega omavalitsuste endi sisend, mille põhjal saame koostöös leida jätkusuutlikemaid lahendusi. Selge on see, et omavalitsustel on juba ainuüksi nende asukohast tulenevalt väga erinevad väljakutsed - kes peab leidma raha järjest uute lasteaedade ehitamiseks, kes peab leidma viise senistegi töös hoidmiseks. Seetõttu me ootamegi omavalitsuste endi tunnetust, kuidas nende hinnangul saaks muuta rahastamissüsteemi paremaks," lausu Kallas.

Ühe lahendusettepanekuga oli laual omavalitsuste finantsautonoomia suurendamine, mis annaks linna- ja vallajuhtidele paindlikumad võimalused oma tulude kasvatamiseks, sh seda läbi uute kohalike maksude kehtestamise. "Arutletud on näiteks turismimaksu üle. Sellest võidaksid ennekõike omavalitsused, kus puhkusteperioodil kasvab hüppeliselt avalikke teenuste kasutajate hulk," tõi minister Kallas näite.

,,Eesti Linnade ja Valdade Liidu jaoks on omavalitsuste tulubaasi ümberkorraldamine ja kohalikele omavalitsustele suurema finantsautonoomia tagamine väga oluliseks küsimuseks ja prioriteediks töölaual," ütles Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor Jan Trei. "Tunnustame regionaalministri initsiatiivi avada arutelu omavalitsuste tulubaasi ümberkorraldamiseks. Kindlasti vajab omavalitsuste rahastusmudel kaasajastamist ja lisavõimalusi omavalitsuste tulude suurendamiseks. Olgu selleks näiteks üksikisiku pensionitulult tulumaksuosa suurendamine, osa juriidilise isiku tulumaksust andmine töökohtade arvu alusel omavalitsustele, võimaluse andmine omavalitsustele kohalike maksude kehtestamiseks või toetusfondi toetuste andmine tulubaasi," lisas Trei.

Eesti Linnade ja Valdade Liit arutab omavalitsustega läbi liidupoolsed ettepanekud omavalitsuste tulubaasi ümberkorraldamiseks. "Kaasame aruteludesse kohalikud omavalitsused, samuti korraldame liidu siseseid arutelusid rahanduse ja maksupoliitika riigieelarve läbirääkimise töörühmas. Samuti kujundame liidu seisukohad juhatuses ja esitame sejärel liidupoolsed ettepanekud regionaalministrile," rääkis Trei. "Liidu ootus keskvalitsusele on igal aastal olnud, et riik tõstaks üksikisiku tulumaksu protsendi määra ja suurendaks seeläbi omavalitsuste tulubaasi, milles eest saavad kohalikud omavalitsused arendada elukeskkonda, pakkuda avalikke teenuseid ning korraldada avalikke investeeringuid infrastruktuuri," lisas Trei.

Sügise esimeses pooles kohtuvad regionaalminister Kallas ja omavalitsusjuhid uuesti, arutamaks üheskoos, milliste esitatud ettepanekutega edasi minnakse ja millises ajaraamis seda plaanitakse teha.

 

Allikas: Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.