Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri (2023-08-14 07:54:26)

Mahetoimkond peab kooskäimisest olulisemaks tegutsemist

Põllumajandus-Kaubanduskoja mahetoimkond väisas Linnamäe Lihatööstust. Kohtumisel tõdeti, et aeg on muutusteks küps - sektor vajab konkreetseid samme, et muutuda elujõulisemaks ja areneda. Tõdeti, et eesti liha kvaliteet peaks olema ühtlane, et olla konkurentsis ka välismaal.

Augusti alguses kogunesid koja mahetoimkonna liikmed Linnamäe Lihatööstuses. Ettevõtte juht Marko Hiiemäe andis ülevaate lihatööstuse tegevusest, Eesti liha kvaliteedist ning hetkel turul toimuvast. "Eestis osatakse kasvatada suurt looma, nüüd on vaja ka liha kvaliteeti tõsta," sõnas Hiiemäe kommenteerides praegust seisu sektoris. Seejärel lisas: "Eesti ei hakka kunagi konkureerima suurriikide masstoodanguga. Aga meie eduvõti võiks peituda kvaliteedis". Lihatööstuse juht rääkis ka sellest, kuidas nad käivad välismaal targematelt õppimas, et jõuda liha näitajatega paremale tasemele. Pärast sissejuhatust tehti toimkonna liikmetele ka ringkäik tootmises. Linnamäe Lihatööstus on tuntud kui suurim ja vanim ulukilihatoodete valmistaja Eestis.

Sektor vajab muutusi

Mahetoimkonnas tuli arutlusele, et selle aasta põud mõjutas väga tugevalt maheveisekasvatust ja paljudel ei olnud võimalik loomade pidamiseks vajalikku sööta koguda. Sellest tulenevalt peavad loomaomanikud loomi realiseerima hakkama. Lihatööstuses on täna juba järjekorrad pikad, aga kuna praegu on turul loomi palju, siis on ka hind madalam. Hiiemäe kinnitas, et teeb kõik, et klientidele siiski parimat hinda pakkuda, aga üle oma varju hüpata ei saa.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

 

 

Eesti joogitootjad otsivad ANUGA´lt uusi ekspordiriike

Maailma juhtiv toidu- ja joogimess ANUGA toob Kölnis kokku maailma suurima toidutootmise kogukonna juba 7. oktoobril. Eestist osaleb Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) ühistel stendidel 16 toidutootjat, kelle huvi on leida uusi eksportriike ja laiendada senisest enam oma välisturgude müügimahte.

"Hea on tõdeda, et vaatamata majanduses esinevatele kriisidele panustavad Eesti toidutootjad jätkuvalt, et olla nähtavad välismessidel ja suurendada seeläbi oma ekspordimahte. ANUGA mess, kui maailma üks suurimaid toidumesse, on selleks ainuõige paik," tunnustas EPKK messide projektijuht Janne Viisma messil osalevaid ettevõtteid.

Eesti esimese kaerajoogitehase Türi väikelinna ehitanud Katre Kõvask ütles, et kuigi YOOK on Eesti ja Baltimaade esimene ja suurim kaerajoogitootja on Euroopa suurim toidumess ANUGA nende jaoks kõige esimene mess, kus oma tooteid tutvustada. "Seega on ANUGA märgiline toidumess nii YOOKi kui terve Eesti toidutööstuse jaoks, kuna varasemalt ei ole Eestis toodetud kaerajooke välismessidel mitte kunagi presenteeritud. Hea meel on tõdeda, et YOOKi tooteportfell on mitmekesine, väga konkurentsivõimeline nii oma kvaliteedilt, maitselt kui hinnastuselt, ning mis ehk kõige olulisem - disainitud portfellina eelkõige eksportturgusid silmas pidades," rääkis YOOK Production juht Kõvask 12 miljonit eurot maksma läinud tehase tegevusest. "Meie peamised tulevased kliendid külastavadki sügisel just Anuga messi ning loodame leida häid kontakte nii Euroopa kui kaugemate jae- ja Horeca-ettevõtete seas, mis võimaldaks Eesti kaerajoogid teha tuntuks ja anda YOOKile mõnusa pärituule," lisas ta.
Rohkem saab lugeda EPKK kodulehel.

 

 

Riik pakub põllumeestele niitmiseks maid

Maa-amet andis 9. augustil teada, et riik pakub põllumeestele tasu eest lühiajaliseks kasutamiseks niitmise või karjatamise eesmärgil riigi maareservis olevaid maid, mis võiksid olla abiks suvealguse põuast tingitud tagajärgede leevendamiseks.

Niitmiseks või karjatamiseks pakutavaid maid ei ole nende asukoha või kõlvikute tõttu seni kasutusse suunatud. Pakkumine on mõeldud eeskätt kohalikele põllumeestele, kelle maaga riigimaa piirneb või kelle maa läheduses riigimaa asub ning kellel on võimalik oludega eelnevalt kohapeal tutvuda.

Juhul, kui teie läheduses on riigimaid, mis võivad olla sobilikud niitmiseks või karjatamiseks, palume pöörduda Maa-ameti poole maaamet@maaamet.ee, täiendavat infot võib küsida Maa-ameti telefonidel 5385 1691 ja 5302 6853.

 

 

 

Koja konverentsid ja seminarid
11.-12.10.2023 - EPKK mess "EPA 2023"

 

Allikas: Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.