Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri / juuli 2023 (2023-07-31 07:30:03)


Eesti põllumajandus- ja toidutootjate uudiskiri


Koda: Jätkuvalt nimetatakse Eestis piimaks tooteid, mis seda pole

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) tegi pöördumise Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ametile kuna eksitavates tootereklaamides järjepidevalt nimetatakse taimseid jooke piimaks.

EPKK toiduvaldkonna juht Meeli Lindsaar sõnas, et murettekitav on trend kus tarbijaid eksitatakse toodete nimetusega, millel pole piima ja piimatoodetega mingit seost. "EPKK on korduvalt pöördunud erinevate riiklike institutsioonide poole, eelkõige Põllumajandus- ja Toiduameti, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi ning Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi poole ja väljendanud muret, et mitmed jaekauplejad ja toitlustajad eksivad Euroopa Liidus kehtestatud toidu märgistamise nõuete vastu, mille kohaselt võib piimaks ja piimatooteks nimetada vaid mõningaste eranditega üksnes loomse päritoluga tooteid. Oleme sellest informeerinud ka erialaliitusid ja organisatsioone nagu Eesti Hotellide ja Restoranide Liit ja Eesti Kaupmeeste Liit. Seekordse kirja eesmärk on pöörata tähelepanu organisatsiooni MTÜ Loomus tegevusele, kes sihikindlalt levitab tarbijatele ekslikku teavet "taimse" piima kohta," selgitas toiduvaldkonna juht.

Lindsaar ütles, et Euroopa Parlamendi ja nõukogu määruse (EL) nr 1308/2013 artikkel 78 määratleb sektorid ja toodete mõisted, nimetused ja müüginimetused, mida liidus võib kasutada üksnes sellise toote turustamiseks, mis vastab määruse VII lisas sätestatud vastavatele tingimustele. Piima ja piimatoodete puhul on nimetused välja toodud lisa III osas.

"Vastavalt sellele on mõiste "piim" ainult ühe või mitme lüpsmise tulemusena udarast eritunud sekreet, millele ei ole midagi lisatud ega millest ei ole midagi eraldatud. Mõistet "piim" võib siiski kasutada juhul, kui piim on töödeldud selle koostist muutmata, või piima kohta, mille rasvasisaldus on standarditud või koos kvaliteediklassi, päritolu töötlemisviisi kirjeldava sõnaga. Seda vaid juhul, kui muutmine piirdub piima loomulike koostisainete lisamise ja/või eemaldamisega. Mõistet "piim" võib kasutad vaid juhul, kui tegemist on lehmapiimaga, muul juhul tuleb ära märkida, milliselt loomaliigilt see on saadud," rõhutas ta.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

Loomaarstiteadlaste koostöö viiakse uuele tasemele

Balti-Saksa ülikoolide kontaktbüroo andis Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi COMBIVET-programmi teadlastele uurimistoetuse, et viia läbi koostööuuringud Saksamaal Mariensee linnas asuva riikliku loomatervishoiu uurimisinstituudiga.

Projekti käigus viiakse läbi teadusuuring, kus terve ja haige lehma emakaloputusvedeliku ekstratsellulaarsed vesiikulid e. EV-d (need on rakkude omavahelise suhtluse vahendajad, sisaldades erinevaid valke ja aminohapete fragmente) lisatakse embrüotele ja hinnatakse nende mõju embrüokasvule. Uurimistöö eesmärgiks on mõista kuidas EV-d ja emakapõletiku erinevad vormid mõjutavad embrüo erinevaid arengumehhanisme. Teades, kuidas emakapõletiku erinevad mehhanismid mõjutavad viljakust, on tulevikus suurem tõenäosus leida erinevaid diagnostika või ravivõimalusi. Lisaks aitab rahastamine levitada projekti tulemusi loomakasvatustööstuse erinevatele sidusrühmadele ja avalikkusele.

Projekt kestab selle aasta novembrikuuni ning selle jooksul vahetatakse omavahel teadlasi, et õppida embrüohindamise tehnikaid ja õpetada EV-de isoleerimist. Toimuma saab ka kaks üritust: teadustöid tutvustav veebiüritus ning EMÜ-s kohapeal toimuv praktiline töötuba, kus Johanna Piibor tutvustab embrüote in vitro kasvatamist.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.

 

Koja konverentsid ja seminarid
31.07 - EPKK infopäev "Jätkusuutlik silotootmine - põllupäev Hummuli Agros"

 

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.