Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põltsamaa saab uue jäätmejaama (2007-06-16 16:03:46)

Esmaspäeval, 18. juunil algusega kell 13 avab keskkonnaminister Jaanus Tamkivi Põltsamaa vallas Pauastvere külas Põltsamaa piirkondliku jäätmejaama.

Põltsamaa jäätmejaam valmis Põltsamaa, Pajusi ja Puurmanni valla ning Põltsamaa linna koostöös, jaama ehitamise aluseks on nii riiklik kui ka kohalike omavalitsuste jäätmekava.

„Uus jäätmejaam on väga oluline nii kohalike elanike kui ka keskkonna seisukohast,“ ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. „Me kõik tekitame prügi ja selleks, et hoida elukeskkond ja ümbritsev loodus puhtana, tuleb seda prügi nõuetele vastavalt käidelda.“

Tamkivi tunnustas omavalitsuste koostööd uuele jäätmejaamale koha leidmisel ja jaama ehitamisel.

Põltsamaa jaama ehitus algas 2004. aastal sobiva asukoha valikuga ja selle teostatavusuuringuga. 2005. aastal koostas Inseneribüroo Urmas Nugin detailplaneeringu ning ehitusprojekti, aastatel 2006-2007 toimus jäätmejaama ehitus. Peatöövõtja oli AS KPK Teedeehitus ning omanikujärelevalvet teostas OÜ IBG Ehitus.

Jaama kogumaksumuseks kujunes ligi 7,4 miljonit krooni, sellest 6,6 miljoniga toetas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus, ülejäänud raha tuli kohalikelt omavalitsustelt.

Jäätmejaamade põhiliseks ülesandeks on selliste jäätmeliikide kogumine, mida majapidamistes ja väikeettevõtluses ei teki pidevalt, kuid mida saab taaskasutada või mis vajavad eraldi käitlemist. Põltsamaa jaam võtab vastu vanapaberit ja pappi, metalli-, pakendi-, elektri- ja elektroonikaseadmete, ehitus-, tekstiili- ja biolagunevaid jäätmeid.
Samuti saab sinna ära anda kodumajapidamistest pärinevaid ohtlikke jäätmeid, taaskasutatavaid plastjäätmeid, autorehve, klaasi ja suuremõõtmelisi (nt mööbel) jäätmeid. Jäätmeid liigiti kogudes suunatakse need taaskasutusse, seega väheneb ladestamine prügilatesse, säästetakse energiat ja vähendatakse keskkonnariske.

Põltsamaa jäätmejaama territoorium on veidi üle ühe hektari ja seal on kavas arendada ka biolagunevate jäätmete kompostimist. Jäätmejaama haldamiseks on sõlmitud leping AS-iga Epler & Lorenz.

Riigikogus 2002. aastal kinnitatud üleriigilise jäätmekava kohaselt tuleb Eestis luua ligi 100 jäätmejaamast koosnev võrgustik, praeguseks on selliseid jaamu 30.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 15.06.07 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.