Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Balti riigid leppisid kokku sünkroniseerimise varasemaks toomise ühise tegevuskava (2023-07-26 07:30:35)


Eesti, Läti ja Leedu kliima- ja energiaministrid arutasid 25.07.2023. a.  Riias Balti riikide varasema sünkroniseerimise poliitilise kokkuleppe detaile. Kava kohaselt teavitaksid Balti riigid osapooli Venemaa ja Valgevene elektrisüsteemist lahkumisest ametlikult 2024. aasta augustis ning sünkroniseerimine Mandri-Euroopa elektrisüsteemiga toimuks 2025. aasta veebruaris. Järgmisena lepivad kolme riigi süsteemihaldurid kokku tehnilistes detailides, mille järel teevad riikide peaministrid lõpliku poliitilise otsuse.

Eesti kliimaminister Kristen Michal ütles pärast kohtumist, et alates Venemaa täiemahulisest sõjast Ukraina vastu on kasvanud riskid ka Balti riikide energiajulgeoleku tagamisel. "Ministrite tänane kohtumine on märk Balti riikide tugevast ühtsest energiajulgeoleku poliitikast," ütles Michal. "Kuigi Balti riigid ei osta Venemaalt ega müü Venemaale elektrit ning ei maksa Venemaale ka ühises sagedusalas olemise eest, oleme me ajalooliselt siiski agressorriigi elektrisüsteemiga füüsiliselt ühendatud ja vastavalt praegusele geopoliitilisele olukorrale on Balti riigid ühiselt valmis pingutama selle nimel, et liikuda Venemaa elektrisüsteemist lahkumise ja Mandri-Euroopa süsteemiga liitumisega edasi kiiremini kui algselt plaanitud."

"Ma tahaksin tänada meie partnereid Lätist ja Leedust konstruktiivse koostöö eest, mille tulemusel saame võtta eesmärgi tuua sünkroniseerimine pea aasta varasemaks. Eraldi tunnustan Leedu kolleege, kes on järjepidevalt teemat vedanud ja tõstatanud," lisas Eesti kliimaminister Kristen Michal.

Balti riikide energia- ja kliimaministrid tunnustasid kohtumisel kolme riigi süsteemihaldurite tööd, kes on viinud läbi põhjalikud lisauuringud varasema sünkroniseerimise võimalike stsenaariumide kohta. Lisaks on süsteemioperaatorite ühiste pingutuste tulemusel õigeks ajaks valminud võtmetähtsusega taristuobjektid ning Eesti-Läti kolmas elektriühendus saab rekonstrueeritud plaanitust oluliselt varem.

 

Allikas: Kliimaministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.