Sööda nappus viib loomad tapamajja
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) eestvedamisel toimus 20. juulil Jõgeval sööda varumise teemaline seminar, kus otsiti vastukaaluks keerulistele ilmastikuoludele parimaid lahendusi sööda varumisel. EPKK Piimatoimkonna esinaine Pilleriin Puskar ütles, et kõige olulisem on loomad ületalve pidada, et ei peaks kaotama väärtuslikku tõukarja. "Tänavu aasta põuakahjudest toibumine võtab veel aastaid aega," ennustas Puskar.
Maaelu Teadmuskeskuses Jõgeval kogunesid Maaülikooli teadlased, loomakasvatusspetsialistid ja põllumeeste esindajad, et jagada parimaid kogemusi kuidas ületada söödakriis ja minimaalsete kadudega säilitada veiste populatsiooni farmides.
Rasked valikud
Pikk põuaperiood kuivatas suve esimesel poolel heinamaad kollaseks ja rohi ei saanud suure kuivuse tõttu kasvada. Esimene niide, mis tavaliselt on kõige mahlasem, valmistas tänavu pettumuse kõigile. Isegi need piirkonnad, kus kuivus nii tugevalt pole heinamaadele ja põldudele liiga teinud tõdesid, et saamata jäi 30-50% oodatud heinakogusest.
EPKK Põllumajandusgrupi esimees Tanel-Taavi Bulitko sõnul on kõige raskemas olukorras just loomakasvatajad, kuna söödanappus paneb neid raskete valikute ette. "Juba täna on neid farmereid, kes on teatanud tegevuse lõpetamisest. Veiste populatsioon on hakanud langema ja on oht, et kaotame põua ja toidunappuse tõttu oma tõukarjasid," lausus ta.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.
Väiketootjad teevad jõupingutusi toiduturismi arendamiseks
Kümme väiketootjat Eestis liitusid kolmeaastase programmiga, et arendada oma teenuseid toiduturismi edendamiseks maapiirkondades.
Pandeemia on maapiirkonna väiketootjatele toonud majandustegevuses tagasilööke, millele järgnevad energiahindade tõus ja inflatsiooniga seotud tootmiskulude kasv. Kõik need tegurid on tugevalt mõjutanud Läänemere piirkonna kohaliku toidusektori vastupanuvõimet. Samal ajal näitab Maailma Turismiorganisatsiooni (UNWTO) statistika, et toiduturismi populaarsus kasvab maailmas kiiresti, sealhulgas ka Läänemere regioonis, kus kohalik elanikkond üha enam väärtustab kohalikku toorainet ja toitu ning huvitub toiduturismist. Siiski on Läänemere piirkond Euroopas toiduturismi sihtkohana veel suhteliselt vähetuntud.
10 Eesti väiketootjat on otsustanud seda mustrit muuta ja võtavad osa rahvusvahelisest projektist BASCIL. Projekti eesmärk on arendada maapiirkonna toiduturismi teenuseid Eestis ja teistes Läänemere piirkonna riikides ning parandada kohalike toidutootjate konkurentsivõimet läbi nende äritegevuse mitmekesistamise turismisektoris.
Rohkem lugeda saab EPKK kodulehel.
Koja konverentsid ja seminarid
31.07 - EPKK infopäev "Jätkusuutlik silotootmine - põllupäev Hummuli Agros"
Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja teade