Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Muld taimedele (2007-06-15 06:50:42)

 

AS Tallinna Vesi valmistab reoveesettest sette ja turba segu. Valmistamine ja lõpptulemus (settesegu) on vastavuses Keskkonnaministri 30. detsembril 2002. a määrusega “Reoveesette põllumajanduses, haljastuses ja rekultiveerimisel kasutamise nõuded”.

Valmistamise meetod:

Metaantankis 37-kraadisel temperatuuril u 20 päeva kääritatud 3,0% kuivainesisaldusega muda kuivatatakse 28% kuivainesisalduseni ja segatakse seejärel turbaga vahekorras 1 mahuosa setet ja 0,4-0,5 mahuosa turvast. Settesegust moodustatakse pikad vaalud laiusega 5 m ja kõrgusega 1,5 m. Vaalusid segatakse 1 kord kuus 6 kuu kuni ühe aasta jooksul spetsiaalse vaalusegajaga ALLU-26. Ühtlase struktuuri saavutamisel võetakse settesegust proovid bakteoroloogiliseks ja keemiliseks analüüsiks. Nende vastavusel nõuetele läheb settesegu realiseerimisele.

Settesegu müüakse (kliendi transpordiga) esmaspäevast neljapäevani kella 8.30-11.45 ja 13.00-15.45 ning reedeti 8.30-11.45 ja 13.00-14.45 järgnevatel aadressidel:

Tallinn:  Paljassaare põik 14, tel 626 2475

Harku vald: Liikva küla, tel 512 2561.

Hind alates 01. mai 2007 Tallinnas 100 kr/tonn ja Liikval 110 kr/tonn.

Hinnad sisaldavad käibemaksu.

 

AS Tallinna Vesi  on tellinud mitmeid uurimistöid settesegu kasutamisks erinevatel otstarvetel (haljastus, põllumajandus, rekultiveerimine). Aastatel 1996-1998 tegi Eesti Maaviljeluse Instituut katseid raiheina-, teravilja- ja kartulikasvatuses agronoomiadoktor Heino Kärblase ja Leonhard Kevvai juhtimisel.

Uurimistöö aruande viimane lõik:
„AS Tallinna Vesi reoveesettest valmistatud settesegu vastab agronoomiliselt väetiseks sobivatele toodetele püstitatud kvaliteedinõuetele. Selline settesegu osutub  väärtuslikuks orgaaniliseks väetiseks, millega väetamine parandab mulla füüsikalisi omadusi, tõstab kultuuride saaki, ei reosta mulda ja põhjavett ega halvenda saagi kvaliteeti”.

 

Haljastusfirmadele mõeldud teabepäeva lõpptulemus: Keemiline koostis hea, füüsikaline halb - peaks lisama jämedateralist liiva (muru vajab õhutamist), kuid siis tõuseb hind ja segamismasin kulub intensiivselt (hind tõuseb veelgi). Paksema (üle 5 cm) kihi laotamisel soovitatav vana pinnasega läbi kaevata.

 

Praktikute kogemusi:

1.Kui kogu kasvuhoone muld vahetada välja settesegu vastu, siis esimesel kasvuaastal on üleväetamine, teisel paras ja kolmandal hakkab juba lahjenema. Soovitus: kolmandal aastal 1/3 osa vanast segust uuega välja vahetada ja läbi kaevata.

2. Muru puhul tärkavad koheselt peale muru ka malts ja vahel ka muud taimed (tomat, kõrvits ja teised mudas leiduvad seemnetest tärkavad taimed), kuid need kaovad pärast teistkordset niitmist (rohida ja kiruda ei ole vaja!).

Allikas: AS Tallinna Vesi.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.