Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Looduse Omnibussi teatriretk Pärnusse "Sorgu tuletorni saladus vaatama" (2023-07-05 07:52:30)


Teatriretk Pärnusse "Sorgu tuletorni saladus vaatama"

Kolmapäeval, 12.juulil 2023

Sel suvel mängitakse Pärnu Jahtklubi purjekakuuris Tiit Palu lavastust
"Sorgu tuletorni saladus"

Pärnu Suveteater esitleb:

SORGU TULETORNI SALADUS

kriminaaltango

Peaosades SEPO SEEMAN ja PIRET LAURIMAA
Muusika OLAVI KÕRRE esituses
Dramaturg ja lavastaja TIIT PALU

Sorgu on saar, mis asub Pärnu lahe suus, mereteel Pärnust Kihnu, ja pisut Manilaiust kagus. Sorgu pole teab mis suur, kuid seal on küllalt ruumi punastest tellistest tuletornile ja majakavahi elumajale. Praegu seisavad need hooned tühjana, saart valitsevad aga alati näljased kormoranid.

On hästi teada, et sajandite jooksul on Sorgu saare järgi laevad oma kurssi seadnud. Sajad suured ja väikesed alused on Sorgu peitlikel madalikel ja riukalikel karidel oma kurva otsa leidnud. Sorgu majakavahi maja on ehitatud 1904. aastal. Sealt peale kuni moodsate aegade saabumiseni elas saarel paikselt majakavaht, vahel üksipäini, vahel koos perega. Majakavaht täitis täpselt oma ülesandeid, tegi sissekandeid ilma ja olude kohta, jälgis loodust ja laevaliiklust. Majakavahi eluviis oli lihtne ja samas eriline, sest ehkki kõik oli käe-jala juures, polnud siit kerge põgeneda. Sajandi tagusest ajast on Sorgu tuletorni ja selle elanike kohta teada lugusid ja legende, mis vajavad lahti rääkimist.

Eriti üks lugu - lugu müstilisest mõrvast, millest omal ajal rääkisid kõik tähtsamad ajalehed. Tuletorni järelevaatajaks oli sel ajal Mihkel Adru. Juba tema isa ja vanaisa olid olnud majakavahid paljudes Eestimaa sadadest tuletornidest. Seega teadis Mihkel Adru hästi, mida ta töö temalt nõuab. Kuid vahel peab majakavahtki jätma rutiini ja asuma võitlusse elu ja surma peale. Sellise valiku pidi tegema ka Sorgu majakavaht Mihkel Adru. Mis täpselt juhtus, on seni pakkunud alust kümnetele spekulatsioonidele. Lahendus oli ometi käeulatuses ja on nüüd suvelavastuses kõigi ees! Oleme saanud selleks abi arhiividest ja pärimustest, oleme tutvunud dokumentidega muu hulgas nii Meremuuseumis kui Eesti Keskarhiivis Kanadas. Oleme vestelnud ellujäänute järeltulijatega ning täitnud hoolikalt kõik lüngad oma loogiliste tuletustega. Tänu pingsale uurimistööle olemegi taastanud asjade käigu täpselt nii nagu see tegelikult oli. Tere tulemast aastasse 1925! Tere tulemast tormidest ümbritsetud Sorgu saare tuletorni!
Tere tulemast tantsima kriminaaltangot!

Buss väljub Rahvusraamatukogu ( Tõnismägi 2 ) eest kell 16.30 Tagasi
Tallinnas kell 23.00

Sõidu hind koos teatripiletiga 45 eurot

Palume registreerida e-posti teel retked@looduseomnibuss.ee. Vajalik
täpne nimeline registreerimine. Info telefonil 5647 6297.

Saadame kinnituse ja arve.

Allikas: Looduse Omnibussi teade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.