Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Laulupidu tuleb koos hõrkude Eestimaa maitsetega (2023-06-28 07:04:42)


Pühapäeval, 2. juulil on noorte laulupeol kohal tippkokad Eesti erinevatest toidupiirkondadest, kes pakuvad pidulistele maitsvaid suupisteid ning tutvustavad eri maakondade toidukultuuri.
 

"Toit on oluline osa meie kultuurist. Selliseid maitseid nagu on siin, Eestis, ei ole mitte kusagil mujal maailmas. Sel põhjusel algatas Maaeluministeerium 2016. aastal ka toidupiirkondade valimise traditsiooni, et juhtida tähelepanu Eesti toidukultuuri mitmekesisusele. Selleks, et meie toidutraditsioonid ei hääbuks, on oluline õpetada noori juba varakult meie toite hindama ning valmistama. Nii võime kindlad olla, et lapsepõlves armsaks saanud maitsed antakse edasi ka järgmistele põlvedele," ütles regionaalminister Madis Kallas.

 

Kodumaiste maitsete tutvustamiseks püstitab Eesti Peakokkade Ühendus Maaeluministeeriumi toel laulukaare taha merevärava poole suure Eestimaa maitsete telgi. Seal valmistavad kuus tippkokka kohapeal suupisteid ja jooke, mis on iseloomulikud Eesti erinevatele toidupiirkondadele.

 

Näiteks tutvustab Hiiumaa räimesalatit ja pomerantsiküpsiseid Angelica Udeküll. Pärnumaa suitsuveist ja porgandikaraskit pakub Rudolf Visnapuu ning hõrke kalaroogasid Peipsi kandist esitleb Timo Siim. Tänavust toidupiirkonda, Mulgimaad tutvustab mulgipudru ja mulgikorbiga Monika Peebo ning vanakooli lumepallisuppi ja kartuli-juustupulkasid pakub Kaido Lepik Järvamaalt. Vana-Võromaa suitsusaunaliha ja põnevad limonaadid toob huvilisteni Henari Nõu.

 

"Põnevaid toidupiirkondi on muidugi rohkem, aga seekord langes valik neile kuuele," tõdes Eesti Peakokkade Ühenduse president Taigo Lepik. "Oleme võtnud eesmärgiks väärtustada Eesti toidupärandit ja iga telki siseneja saab aimu, kui eristuv ja omapärane on Eestimaa köök."

 

Traditsioonilise toidu juurde on kuulunud ajast aega ka lood sellest, kuidas ühte või teist toitu on peres või suguvõsas varem valmistatud ning pakutud. Kuni laulupeoni saab Eesti toidu Facebooki lehel www.facebook.com/Eestitoit jagada erinevate traditsiooniliste toitudega seotud põnevaid lugusid ning retsepte, mis hiljem edastatakse Eesti toidupiirkondade eestvedajatele.

 

Allikas: Maaeluministeeriumi pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.