Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eesti Maaülikool andis teenelise professori aunimetused Ülo Niinemetsale ja Tiina Nõgesele (2023-06-27 07:24:32)


Eesti Maaülikooli senat otsustas  22. juunil toimunud istungil anda teenelise professori aunimetuse kahele erakordsete saavutustega ja silmapaistvale teadlasele - Ülo Niinemetsale ja Tiina Nõgesele.

 

Eesti Maaülikooli rektor Ülle Jaakma ütles, et selline aunimetus anti välja esmakordselt. "Ettepaneku aunimetuse andmiseks teeb akadeemiline komisjon, mis lähtub kandidaadi valikul seitsmest kriteeriumist, millest peab olema silmapaistvaid tulemusi saavutatud vähemalt kahes-kolmes. Nii professor Niinemets kui ka professor Nõges on kahtlemata oma valdkonnas maailma tipud ja on aidanud kaasa nii ülikooli kui ka oma uurimissuuna arengule ning edule," ütles Ülle Jaakma.

 

Taimekasvatuse ja taimebioloogia professor ja Eesti Teaduste Akadeemia liige Ülo Niinemets on kuulunud aastaid Eesti mõjukaimate ja enim viidatud teadlaste hulka. 2022. aastal oli ta teadusportaali Research.com edetabelis maailma taimeteaduse ja agronoomia valdkonna teadlaste seas 12. kohal ja tänavu 18. kohal.

 

Hüdrobioloogia professor Tiina Nõges on siseveekogude uurimise eestvedaja Eestis. Ta on viinud veekogude kompleksuuringud uuele tasemele, kus veekogude elustikus ei uurita baktereid, planktonit ja kalu eraldi, vaid ühiselt toimiva ökosüsteemina.

 

Akadeemilise komisjoni hinnangul kajastub mõlema kandidaadi tegevus igas teenelise professori aunimetuse kriteeriumis. Lisaks kuulumisele maailma tippteadlaste hulka, on nad olnud viljakad doktorantide juhendajad. Rahvusvaheline mõõde on tugev ka läbi panustamise rahusvahelistesse organisatsioonide töösse. Nad on aktiivselt osalenud riiklike ja rahvusvaheliste strateegiliste dokumentide koostamises. Neil on suured teened ülikooli ees, nad on panustanud ülikooli arengusse, täites juhtimisülesandeid või toonud teadusprojektide kaudu ülikooli märkimisväärselt raha. Neid on tunnustatud riigi teaduspreemiate ja Vabariigi Presidendi Valgetähe teenetemärgiga.

 

Teenelise professori aunimetuse andmiseks hindab akadeemiline komisjon korraliste professorite õppe-, teadus- ja muud loometegevust ja valib välja kandidaadi, kellelt küsitakse nõusolekut selline aunimetus vastu võtta. Kandidaadi nõusolekul teeb komisjoni esimees teenelise professori aunimetuse andmise ettepaneku instituudi nõukogule. Instituudi nõukogu esitab akadeemilisele sekretärile kandidaadi akadeemilise eduloo. Seejärel esitab komisjoni esimees kandidaadi senatile kaalumiseks ja otsustamiseks.

 

Järgmine Eesti Maaülikooli teenelise professori aunimetuse kandidaatide valik toimub kahe aasta pärast.

Allikas: Eesti Maaülikooli pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.